eagle gerber dosyası nasıl yapılır



Güncelleme 24.04.2020

"Bu yazıda eski versiyon eagle sürümleri için nasıl çıktı alınacağını okuyabilirsiniz. Ancak yeni versiyonlarda iş çok daha kolay.

Örneğin eagle 9.5 versiyonu için FILE menüsündeki CAM PROCESSOR açılır. Açılan menüde Gerber Çıktıları için EXPORT AS ZIP seçeneği de seçilerek çıktılar zip dosyası olarak alınabilir. PROCESS JOB butonuna basıldığında çıktılar bir klasöre kaydetmeniz için bir seçenek çıkacak karşınıza. Görüldüğü gibi yeni versiyonda gerber çıktıları çok kolay biçimde alınabiliyor."

___________________________________________________________
Bu yazımda sizlere eagle gerber çıktısı nasıl alınır ve gerber dosyalarının nasıl hazırlanacağını anlatacağım. Buradaki anlatımımla profesyonel ürünlerim için eagle ile 2 katmanlı gerber dosyalarını hazırlıyorum.

Aşağıdaki anlatımla eagle veya başka pcb programı ile hazırladığınız gerber dosyalarını görüntüleme programı sayfam için buraya tıklayın ve indirin... 

1- Çiziminiz tam olarak bittikten sonra (ground plane dahil) USER INTERFACE menüsünden ALWAYS VECTOR seçili olmalı. Şimdi file menüsünden cam processor açılır ve OUTPUT DEVICE kısmından GERBER_RS274X seçilir. Alttaki görselde görüldüğü gibi SECTİON kısmına component yazıp 1-17-18 bölümleri seçiyoruz. Ve file kısmına örneğin devrem.cmp yazıyoruz ve ADD butonuna tıklıyoruz. Component adında bir bölümümüz oluştu.




2- Açılan 2. sekmeyi seçip alttaki görselde görüldüğü gibi  SECTİON kısmına solder yazıp 16-17-18 bölümleri seçiyoruz. Ve file kısmına örneğin devrem.sol yazıyoruz ve ADD butonuna tıklıyoruz.




3-  Açılan 3. sekmeyi seçip alttaki görselde görüldüğü gibi  SECTİON kısmına component silk yazıp 20-21-25 bölümleri seçiyoruz. Ve file kısmına örneğin devrem.plc yazıyoruz ve ADD butonuna tıklıyoruz.



4-  Açılan 4. sekmeyi seçip alttaki görselde görüldüğü gibi  SECTİON kısmına solder silk yazıp 20-22-26 bölümleri seçiyoruz. Ve file kısmına örneğin devrem.pls yazıyoruz ve ADD butonuna tıklıyoruz.




5-  Açılan 5. sekmeyi seçip alttaki görselde görüldüğü gibi  SECTİON kısmına component stop yazıp 29. bölümü seçiyoruz. Ve file kısmına örneğin devrem.stc yazıyoruz ve ADD butonuna tıklıyoruz.



6-  Açılan 6. sekmeyi seçip alttaki görselde görüldüğü gibi  SECTİON kısmına solder stop yazıp 30. bölümü seçiyoruz. Ve file kısmına örneğin devrem.sts yazıyoruz ve ADD butonuna tıklıyoruz.



7-  Açılan 7. sekmeyi seçip alttaki görselde görüldüğü gibi  OUTPUT DEVICE kısmından EXCELLON seçilir. Daha sonra SECTİON kısmına drill yazıp 44-45 bölümleri seçiyoruz. Ve file kısmına örneğin devrem.ncd yazıyoruz ve ADD butonuna tıklıyoruz.



8- Şu ana kadar 7 bölümde gerber dosyalarımızı oluşturduk. Şimdi file-save job ile dosyamıza standart.cam adını verip kaydediyoruz:

9- PROCESS JOB butonuna basarak gerber dosyalarımız oluşturuyoruz. Oluşan dosya uzantıları şu şekilde olmalı: cmp  dri  gpi  ncd  plc  pls  sol  stc  sts



10- Oluşan bu dosyalar gerber viewer programı ile kontrol edilir:




İLAVE BİLGİLER:
gerb274x-4layer: standartı seçildiyse son olarak oluşturulan dosyalar aşağıdaki uzantılara sahip olmalıdır. (4 katmanlı pcb için)
.drl, .dri, .drd, .crs, .gpi,   .cmp, .sol,.plc, .stc, .sts,.pls,.l15, .ly2, .crc”
NOT: Oluşturduğunuz gerber dosyalarını http://mayhewlabs.com/3dpcb sitesine yükleyerek kartınızın 3D görüntüsünü  oluşturabilirisiniz.
Gerber dosyalarınızı  ViewMate programına yükleyerek  de katmanlarınızı görebilirsiniz.
Umarım faydalı olur.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

tda1023 ve ntc ile elektronik termostat devresi

dc motor yönü değiştirme devresi

chrome ile programsız video nasıl indirilir

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme