grup priz ara kablo yapımı

grup priz ara kablo yapımı


Konu basit gibi görünsede elektrik elektronik işlerinde yeni olan arkadaşlar için faydalı olacağına inanıyorum. Aslında hazır satılan grup prizler (ara kablolar) kullanılarak elektrik ihtiyacı karşılanabilir. Ama özel durumlarda kendiniz istediğiniz ölçülerde ara kablo yapmak isteyebilirsiniz. 20 m. veya daha uzun ara kablo ihtiyacınız olduğunda olduğunda, 2.5 mm. kesitli bir kablo ile ara kablo yapmak isterseniz kendiniz yapabilirsiniz.
Hazır ara kablolardan bahsetmişken bir noktayı belirtmek isterim. Bağlantılarında gevşeklikler olabiliyor ve cihazlarınızın arızalanmasına neden olabilir. Bir arkadaşım satın aldığı hatalı ara kablo nedeniyle 2 pc hoparlörünü yakmıştı. En sonunda hatanın ara kablosunda olduğunu farkettik. Yeni bir ara kablo aldığınızda kullanmadan önce içini açıp bir kontrol etmekte fayda var.
Ara Kablonun Yapılışı:Öncelikle ilk yapılması gereken kaç metre kabloya ihtiyacınız olduğu ve kaç cihazın çalışacağıdır. Ona göre kablonuzu ve istediğiniz sayıdaki grup prizinizi temin edin. Ben 3'lü bir grup priz kullandım. Bir başka noktada kablonuzun kesitidir. 1500 watt'a kadar 1.5mm kesitli kablolar kullanılabilir. Ama 1500 wattan yukarısı için 2.5mm kesitli ttr kablo kullanmak gereklidir.

Dilerseniz grup prizi anahtarlı modellerden alarak enerjiyi istediğiniz zaman kapatabilirsiniz.




Sarı kablo her zaman toprak hattı olarak bağlanmalıdır.


Mavi kablo notr rengidir.

Kahverengi faz rengidir.

Tabi elektrik tesisatına fişi taktığınızda maviye notr denk gelmeyebilir. Aynı şekilde kahverengiye faz denk gelmeyebilir.

Standart olarak elektrik tesisatlarında da sarı renkli kablo toprak olarak belirlenmiştir.Sarı 3 fazlı sistemlerde nötr olarak kabul edilir. Ancak bizim yapacağımız tek fazlı bir ara kablo olduğu için toprak olarak bağlıyoruz.



Mavi ve kahveringi kablolar ile faz ve nötr bağlantımızı resimdeki gösterildiği gibi yapıyoruz. Fişi kapatırken vidanın kabloya zarar vermeyecek şekilde sıkılmasına dikkat edilmeli.

Grup priz kısmında da ortadaki hat toprak hattıdır. Yanlarda ki hatlara ise faz ve nört uçları mavi ve kahverengiyi bağlıyoruz. Kapağı kapatırken bakır dağıtıcların tam oturmasına ve kablonun kapak tarafından ezilmemesine dikkat edilmeli. Kabloların takıldığı klemensler çok güzel bir şekilde sıkılmalı.





NOT: Bağlantıları tam olarak yapıp grup priz ve fişi kapatmadan fişi elektrik prizine takmayınız. Elektrik çarpabilir.

Videolu anlatıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=e-DUwui952M

Bu yazılarda ilginizi çekebilir:

https://www.elektroinfo.org/2009/09/kontaktor-bakimi-onarimi_10.html

https://www.elektroinfo.org/2014/03/role-ile-kontaktor-surmek.html

Yorumlar

  1. tesekkurler fotografla anlatım guzel olmus işime yaradı:D

    YanıtlaSil
  2. Ben teşekkür ederim. Görsel anlatım her zaman daha etkilidir ;) Kolaygelsin.

    YanıtlaSil
  3. Davut Naci Kaya sana helal olsun

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

dc motor yönü değiştirme devresi

chrome ile programsız video nasıl indirilir

elektronik malzeme komponent karşılık online site

elektrikli fırın devre bağlantı şeması