dc motor yönü değiştirme devresi



En çok sorulan sorulardan birisidir; dc motor yönünü nasıl değiştirebiliriz.  Aslında böyle bir yazı yazmamın nedeni şuradaki projem için gelen isteklerden kaynaklandı. Görselde de görüldüğü gibi 2 adet röle kullanarak motor yönü değiştirme işlemini yapabiliyoruz. Hangi röle bobinine 12 vdc gelirse çıkış ona göre (+) (-) olarak değişiyor. Tabi sistemde 2 röleyide aynı anda çektirmek (+)(-) kutupların kısadevresine neden olacaktır. Buna dikkat etmek gerekiyor.

Eğer sağ sol çevirme rölelerini doğrudan 12vdc ile beslemiyoranız görselin sol altındaki transistörlü röle devresi ile mcu nun iki çıkışını motor sol sağ döndürme için kullanabilirsiniz.

Bu tip devrelerde transistörde kulanılabilir. Ancak motorda olacak bir kısadevrede transistörler bozulabilir yada aşırı ısınabilir. En garantisi röle kullanmak olabilir. Sistemi 12 volt dc.ye göre tasarladım ancak siz her voltaja göre kendi sisteminizi kurabilirsiniz. Daha fazla akım ihtiyacı olan motorlarda da yüksek akımlı röleler kullanarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Birde mikrodenetleyici ve transistörlü röle motor kontrole örnek olacak beş görseli ekliyorum yazıya, biriside delikli plakete dizdiğim prototip görselidir;

MCU ve Transistör ile dc motor yönü değiştirme devresi

pic atmel arm çıkışından röle sürme devresi lojik seviye 3.3 volt yada 5 volt olabilir.





Bu devre ile dc motor yönü değiştirme devresinin bir başka röle ile kontrol bağlantısı görülmektedir.



GÜNCELLEME : 13.06.2013

Tesadüfen ulaştığım ispanyolca bir blogdada farklı bir bağlantı var. Bilgi olarak eklemekte fayda var. Bu devre tek kontaklı röle kullanılmasına imkan veriyor.

http://x-treme.orgfree.com/eletronica/controle-de-motor-dc/

Linkte bahsedilen sistemin şeması:


Bu yazılarda ilginizi çekebilir:
 

Yorumlar

  1. Ben bunu 36v olan motor için yapacağım yardım edin lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şema aynı olacak ama röleler için 12 volt yada 24volt adaptör kullanın. Rölelerde 12 volt yada 24 volt çift kontak olsun.

      Sil
  2. Selam bu devreyi otomatik,hale getirebilir miyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arduino veya işlemci içeren bir devre ile otomatik hale getirilebilir.

      Sil
  3. Selam size nasıl ulaşabilirim uzakuzay@gmail.com

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Bu devreyi start verip bir noktaya ulaşınca swiç ile geri dönüp ikinci swiç te durmasını saglamak için swiçleri nasıl nerelere baglamak gerekir yardımcı olursanız sevinirim Teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

elektronik malzeme komponent karşılık online site