Ultrasonik fare kuş kovucu devresi

Güncelleme 3: 05.04.2020:

Aşağıdaki 1 nolu devre fareler üzerinde uygun piezo hoparlör ile kullanıldığında etkili olmakta ancak 2 nolu devrenin kuşlar üzerinde etkili olacağına dair bir garantisi yoktur. Benim güvercinlere karşı ve yorumlarda projesinde bahseden Kenan beyin serçelere karşı başarması sizin başaracağınız anlamına gelmeyebilir. Kuş kovucular oldukça karışık sistemlerdir. Kullanılacak piezo önemlidir. Bu nedenle konunun özü olan kuşların duydukları seslerin frekansları ile ilgili bir yazı yazdım. Bu devreyi veya internetten bulduğunuz bir kuş kovucu devresini yapmadan mutlaka aşağıdaki yazıyı okuyunuz ve yazıdaki bilgileri dikkate alınız:


Bu sayfada 1- Fare kovucu ve 2- Kuş kovucu devrelerini inceleyebilirsiniz.

1- FARE KOVUCU DEVRE:



Ultrasonik fare kuş kovucu devresi

Devreyi delikli plaket üzerine kurdum. 7824 ile yapılmış...inide kart üzerine monte ettim. Aşağıda ultrasonik kovucu ve besleme devresinin şemalarını, frekans değişimi videosunu görebilirsiniz.
Ultrasonik fare kuş kovucu devresi
Yaklaşık 1 aydır denediğim devreyi artık yayınlamaya karar verdim. Devre oldukça kararlı çalışıyor ve frekansı 25khz-40khz arasında değişken. Belli aralıklarla devre kendisini kapatıyor ve ultrasonik ses çıkışını vermiyor. Yani devre belli bir frekansa takılıp kalmıyor. Otomatik olarak frekansını değiştiriyor. Osilatör kısmındaki 100K pot ile frekans ayarını yapabilirsiniz. Devre frekansı ortam sıcaklığına bağlı olarak kaymalar gösterebileceği için bu pot ile belirlediğiniz etki frekansını seçebilirsiniz. Çıkış varken kırmızı led yanmakta ve çıkış kesildiğinde sönmektedir. Yeşil led devrede enerji olduğunda yanmaktadır.

Fare kovucu devre: (temel devre)

fare kuş kovucu devre şeması

Devre şemasını büyük görmek için buraya tıklayınız...

2- KUŞ KOVUCU DEVRE:

Güncelleme 2: Yazıyı yayınlayalı 10 yıl olmuş, o zamanlar piezo temini zor iken artık Türkiye'de ultrasonik piezo üretilebiliyor. Aşağıdaki linkten uygun frekansta piezo temin edebilir ve bir hoparlör kabini içine koyup kendi piezo hoparlörünüzü yapabilirsiniz:

http://www.analysiselectronic.com/ 

Güncelleme 1: 05,05,2010 Ultrasonik kuş kovucu devre: üzerinde revizyon yapılmış 1 adet direnç ilavesi ve 2 adet kondansatör değer değişikliği ile 28-30 khz etki frekansı seçilmiş. Potansiyometre ile etki frekansı ayarlanabilir. Devre çalıştığında bir süre beklenmeli ve frekans ayarı yapılmalı. Uzun süreli kullanım ile etkisi fark edilir.


ultrasonik kuş fare kovucu devre şeması
Devre şemasını büyük görmek için buraya tıklayınız...

Devrede kullanılabilecek Tweeter için linkler:

http://www.allesithalat.net/default.asp?git=9&urun=461#.

http://www.adelcom.net/MOTOROLA_ksn1016a.htm

Besleme devresi: (her iki devre içinde kullanılabilir.)


24 volt besleme devresi Besleme devresini büyük görmek için buraya tıklayınız...

Aslında bu devreyi kuşlara karşı kullanabilmek amacıyla yaptım. Serçeler ve güvercinler artık balkonumuzu kendi evleri gibi görmeye başlayınca buna birşekilde dur demek gerekiyordu :) Hatta balkondan girip salonda dolaşan bir güvercin bardağı taşıran son damla oldu :)

Fareler için tasarlanmış bu devreyi daha önce yayınlamıştım. Bunu kuşlara etki edebilecek bir hale dönüştürmek için biraz araştırma yaptım. Hazır satılan kuş kovucuların çalışma frekansları 60 khz'ye kadar çıkıyordu. Kuşların duyma frekansı ile ilgili birkaç kaynağa baktığımda insanların duydukları frekansları ve30khz'ye kadar sesleri duyabildiklerini gördüm.

Bu durumda yapılacak en doğru iş devrenin çalışma frekansını düşürerek denemekti. Osilatör kısmında görülen 33nf kondansatöre paralel bir 10nf bağlayarak 43nf değerini elde ettim. Artık devre 19. khz ile 37 khz. frekans vermeye başlamıştı. Frekans ölçümünü pc frekans metre programıyla mic. girişinden yaptım. Bilindiği gibi biz insanlar 20khz'ye kadar olan sesleri duyabiliyoruz. Devre çalışırken bazen frekansın 19khz'ye düşmesi nedeniyle bip şeklinde sesler duydum. Devreyi kullanmaya başladığımız günden beri balkonumuzdan kuşların ayağı kesildi :) gerçektende devre işe yaramıştı.

Devredeki potansiyometreyi 33K değerine ayarladım ve o şekilde çalışmaya devam ediyor. Devrenin bütün malzemelerini temin edebilirsiniz ancak 75 watt gücündeki 10-50khz aralığında çalışan piezo tweter yaptığım araştırmalar kadarıyla Türkiye'de bulunmuyor. Aslında aradığım burada görülen özelikte bir piezo tweter'dı. İstanbul'dan 6 firmaya sordum ancak istediğim frekansta bir piezo tweter bulamadım. Neyseki 1998 yılında İstanbul Karaköy'den aldığım bir fare kovucunu piezo tweter'ı elimde mevcuttu. Bu devreye onu bağladım. Bütün denemeleri bu piezo tweter ile yaptım. En üstte resmi görülüyor.

Bu fare kovucunun içini açıp inceledim. 555 timer entegresi ile yapılmıştı ve sabit frekans üretiyordu. 555 çıkışı yükseltilmeden piezo tweter'a verilmişti.Benim yaptığım devrenin ise bu kovucuya göre 2 artısı var. Birincisi frekans sürekli değişiyor ve ikincisi BC546 ve BD241-BD242 transistörleriyle oldukçayüksek bir çıkış gücü sağlanmış. Devre kuşlar üzerinde etkili oldu ve farelere karşıda etkili olacağını düşünüyorum.

Yaptığım denemeler küçük bir balkon için geçerli. Daha büyük alanlarda kullanmak istiyorsanız mutlaka yukarıda bahsettiğim tipte bir piezo tweter kullanmalısınız. Ve en önemlisi projenin bütün hakları Ziraat Mühendisi Sayın Fazlı Çelen'e aittir. İzin almadan ticari amaçlarla kullanılamaz. Fazlı Beye çalışmasını bizlerle paylaştığı için teşekkür ederim. Devre ile ilgili ayrıntılara ve fareler ile mücadelede izlenecek yollar için alıntı yapılan siteye buradan gidebilirsiniz.

Aşağıdaki videodanda devrenin frekans değişimini pc osilaskop programı ile kaydettiğim videosunu izleyebilirsiniz.


Not: Bu tip devreler için motorola marka tweterlar kullanılmalıdır. Sıradan piezo tweterlar ile olumlu sonuç alınmayabilir. Aşağıdaki linkteki ürünü inceleyiniz.

http://www.adelcom.net/MOTOROLA_ksn1016a.htm

Bu ultrasonik yazıları da ilginizi çekebilir:
https://www.elektroinfo.org/2019/05/yarasa-ultrasonik-ses-dinleme-devresi.html
https://www.elektroinfo.org/2019/05/yuksek-frekansli-vumetre-dbmetre.html
https://www.elektroinfo.org/2009/06/ultrasonik-cihazlar-icin-test-devresi.html
https://www.elektroinfo.org/2009/07/pic-16f84-ile-ultrasonik-mesafe-olcumu.html

Yorumlar

  1. 4k7 nin sağındaki kondansator kaçlık olacak yazılmamış.

    YanıtlaSil
  2. Bahsettiğiniz kondansatör kutupsuz bir kondansatör. 100 nf kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. ilginize teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  4. Ben teşekkür ederim kolaygelsin.

    YanıtlaSil
  5. gözümden kaçmış.Tweter a giden yönlü kondansator değeri de yazılmamış.Birde transistorlerin soğutulması gerekirmi?

    YanıtlaSil
  6. Tweter in sağındaki kondansator de yazılmamış.Yeni gördüm.

    YanıtlaSil
  7. Şu anda devre elimde değil ama sanırım 100mf takmıştım. Çizimde mevcut değil bu değerler ama çokta kritik değiller. Twetter'ın sağındaki kondansatörü anlamadım. Paint ile devre şemasındaki kafanıza takılan yerleri çizip gönderin ona göre cevap vereyim. En önemlisi de 10-50khz piezo tweter özel hoparlörü temin ettinizmi ?

    Soğutucu isrerseniz takın hafif bir ısınma oluyor.

    YanıtlaSil
  8. merhaba ben 4-40khz 150w arası piezo tweter kullandım ve 5-150khz 75w olanıda kullandım sonuçta farklılık olmadı gibi,kuşlar pek etkilenmedi devrenin bütün değerleri sizinkiyle aynı???cevabınızı bekliyorum teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Merhaba devrenin frekansı 25-40khz aralığında.
    Bir osiloskop veya frekansmetre ile devrenin çıkış frekans değişimini izledinizmi. 100k pot. ile devre frekansını değiştirerek denemeler yapabilirsiniz. Diğer bir önerimde frekansı düşürebilirsiniz. Entegrenin 9 Nolu pinine bağlı 33nf frekansı belirlemektedir. Sonucu bildirin tekrar değerlendirelim. Kolaygelsin.

    YanıtlaSil
  10. merhaba,öncelikle ilginiz için teşekkür ederim,ben ilk olarak aklıma gelen olasılıkları sayayım; entegre:hef 4093 bulabildim,sizinki nedir?7824 yerine elimde stabil iyi bir güç kaynağı var onu kullandım (24v),dediğiniz 9. bacağa 10nf,33nf,43nf,100nf,4,7uf,47uf bağladım,frekans değişimlerni gözlemledim,her değşik frekansı kuşlar üzerinde denedim (kurtulmam gereken serçe :)) ama kuşlar etkilenmediler,yakınlarına kondular hatta,siz devre bu şekilken gerçekten kesin sonuç aldınız mı?acaba çıkışını amfi ile yükseltsek olurmu 80-100w gibi... ,bu devrenin çıkış gücü kaç W? (GX-04 diye hazır bi cihaz var onu aldım oda hiç etkilemedi kuşları),yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba kurduğum devre şu an elimde değil, 4093'ten bir sorun çıkacağını sanmıyorum. 24 voltluk güç kaynağınızında bir sorun çıkaracağını sanmıyorum. Benim balkonumda güvercinlerin istilasına uğramıştı :) Ben devreyi bu şekilde denedim ve gerçekten güvercinler balkona gelmez olmuşlardı. Devre çalışırken kırmızı led yanıp sönüyormu acaba. Devrenin frekans kesme noktasını da 5 nolu pine bağlı 47mf kondansatör belirliyor. Onun değerini arttırın biraz daha uzun bir süre frekans çıkışı olacaktır. Bu devrenin çıkış gücünü bilmiyorum ancak bd241 ve bd242 transistörlerinin 40w olduğunu datasheetlerinden gördüm.
    Transistör bacak bağlantılarını da doğru yaptığınızdan eminmisiniz.
    d.nacikaya@gmail.com adresime mail atın 4093 ile ilgili bilgileri size göndereyim ancak bunun için bir süre veremem şu an şehir dışındayım
    Kolaygelsin.

    YanıtlaSil
  12. davut bey; cihaz ve devre tamamen doğru herşey sağlam,ama bu serçeleri kovmak için,onlar üzerinde test yaparak bir frekans bulmak lazım galiba,elinizde olan veya bu devreyle değişiklik yaparak bu problemi çözebilirmiyiz nette kuşların sesi duyma aralığı 40hz-30000hz en hassas 1000hz-3000hz duyma aralığı olduğu söylenmiş,devreyi buna göre değiştirsek...? iyi günler dilerim...

    YanıtlaSil
  13. kullandığım PIEZO tweeter lar http://www.allesithalat.net/img/urun/bm_109.jpg
    5-180kz 75W
    http://www.eniyiteknoloji.com/modules/catalog/products/pr_01_105931_min.jpg
    4-40KHZ 250W

    YanıtlaSil
  14. Bende bu nedenle frekansı düşürmenin cihazın etkisini arttıracağını düşünüyorum. Dediğiniz gibi serçeler için etki frekansı değişik olabilir. Elimde başka devre yok ama bu devre üzerinde çalışarak belki bir sonuca ulaşılabilir.
    Merak ettiğim bir noktada kullandığınız tweter. Yazıda bahsettiğim motorola markamı acaba kullandığınız. Bu tweter ile ilgili bilgiler aşağıdaki linkte mevcut.

    http://www.adelcom.net/MOTOROLA_ksn1016a.htm

    Diğer bir noktada bu devrenin frekans hesabını formüle etmemiz gerekiyor. Bu sayede hangi frekansı belirlediğimizide biliriz. Bu konuyuda araştırıp buradan aktarırım, sizde frekans hesabı konusunda bilgiler varsa aktarın birlikte bir sonuca ulaşırız inşallah. Belirttiğiniz 1-3 khz aralığınıda bu şekilde belirleyebiliriz.

    YanıtlaSil
  15. ewt tip olarak aynı ama 5-180kz 75W olan MARKASI: BM-109
    4-40KHZ 250W OLAN MARKASI:AMERICAN HI-FI GF-405
    EXPRESSION OF QUALITY
    DEDĞİNİZ GİBİ 1-3KHZ YAKALAYACAK ELEMAN DEĞERLERİNİ HESAPLAYALIM ARAŞTIRMA SONUCUNU PAYLAŞMAK ÜZERE,İYİ AKŞAMLAR...

    YanıtlaSil
  16. sizin 33nf+10nf=43nf yaptığınız ve 25-40khz ken
    19-37khz olması aralarında ters orantı var,tabi tesadüf değilse :)...
    yani:33nf------->25khz ise
    43nf------->19khz çıkıyor...
    hesabı: (33*25)/43=19khz çıkar
    1-3khz arası için düşünürsek,
    33nf------->25khz ise
    470nf------>1,75khz verir...
    tabi tesadüf değilse aralarında ters orantı var,en kısa zamanda deneyip sonucu söylerim...

    YanıtlaSil
  17. merhaba,frekansı dediğim gibi 1,7khz düşürdüm 1 den 20khz kadar frekans metre ile de ölçtüm denemeler yaptım ama kuşlar sürekli etkilenmiyorlar,bi kaçıyorlar bazende umursamıyorlar,birde devre yeni halindeyken(1,2,5,10khz de bile) yine kesik kesik veya sürekli bip sesi veriyor yani sesler duyuluyor duyulmamamsı lazım değilmiydi?,sesin keskinliği(frekansı)pot dan ayarlanıyor ama kuşlar etkilenmiyor,başka bi çözüm bulmak lazım galiba...yorumlarınızı bekliyorum iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Kenan bey belirttiğiniz frekanslar bizlerinde duyduğumuz frekanslar. Tweeter bu frekanslarıda yayıyor. Belirttiğiniz gibi başka birşeyler denemek lazım. Sizin bu cihazın etkilemesini istediğiniz alan ne kadar. Eğer çok büyük ise devre tasarımcısının etkiyi arttırmak için bir diğer öneriside simetrik çalışma yapmaktı. Birkaç devrenin istenilen alanın çeşitli bölgelerine yerleştirilmesi şeklinde etkinin arttırılabileceğinden bahsediliyordu. Daha önce belirttiğim gibi motorola marka tweeter kullanmak belkide sorunu çözebilir.

    YanıtlaSil
  19. merhaba,devrede bazı değişlikler yaptım,8.bacağa 150k dan vcc ye verdim,33nf yeribe 4,7 nf kullandım çıkış frekansı şuanda en etkili 28-30 arasında,kuşlar etkileniyorlar ve cihazın olduğu bölgeye gelmiyorlar gelenlerde kısa süre sonra gidiyorlar dediğiniz gibi birkaç yere daha koysam daha etkili olucak,ilginize ve yardımlarınıza teşekkürler...

    YanıtlaSil
  20. Emeğiniz ve çalışmaya katkınız için teşekkür ederim. Acaba yaptığınız devrenin fotoğrafını ve yaptığınız değişiklikleri içeren basit bir çizimi mail adresime gönderebilirmisiniz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. devreyi yapacak arkadaşlara tavsiyem,çıkış gücünü yükseltip(80-100w gibi)çeşitli yerlere yerleştirmeleridir,kuşlar herhangi bir engelin arkasına geçip sesin etkisinden kendilerini absorve ediyorlar,çapraz ateş kullanın yani,şimdiden kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  22. kenan bey balkonumdaki çiçeklerin topraklarını hergün yerlere seren bir kuş beni katil edecek. Yorumları okudum çabalarınız için teşekkür ederim en son halini yayınlarmısınız.bir çok değer değişti sanırım. Yardımcı olursanız sevinirim. mrtcin@gmail.com

    YanıtlaSil
  23. Öncelikle böyle bi çalışmayı paylaştığınız için teşekkür ederim. Benim sorum devrede 1000MF 35V ve 100mf 25V olarak yazılan kondansatörler milifarad mı mikrofarad mı? birde piezo twitter 'ı kolaylıkla bulabilir miyiz? Şimdiden teşekkürler çalışmalarınızda başarılar...

    YanıtlaSil
  24. O değerler mikrofarad. aşağıdaki linklerden çeşitli tweterlara bakabilirsiniz.

    http://www.adelcom.net/MOTOROLA_ksn1016a.htm

    http://www.allesithalat.net/img/urun/bm_109.jpg

    http://www.eniyiteknoloji.com/HT22P-HORNLU-TWEETER-CIPLAK-HOPARLOR,PR-105931.html

    YanıtlaSil
  25. emeğinize ve ellerinize sağlık bu devre üzerinde bazı değerleri okuyamadım bc546 nın üzerindeki direnç değeri 47 olarak yazılmış nedir bu kohm mu yoksa ohm muve birde watlı dirençlerin değerleri nedir 1 yazılıp bırakılmış iyi günler

    YanıtlaSil
  26. Direnç değerleri 47 ohm 1 wattır.

    YanıtlaSil
  27. davut bey teşekkür ederim son bir sorum olacak 4093 ün 9 nolu bacağına bağlı olan direnç te 10 yazılı bununda değeri ne olacak kohm mu ohm mu
    saygılarımla

    YanıtlaSil
  28. 10 OHM çeyrek watttır arkadaşım.

    YanıtlaSil
  29. davut bey iyi akşamlar 1w olan bd241 ve 242 çıkışlarındaki wattlı dirençlerin omaj değeri nedir teşekkürler

    YanıtlaSil
  30. 1 ohm, eğer bir direncin üzerinde sadece değer yazıyorsa her zaman ohm.dur.

    YanıtlaSil
  31. davut bey çok teşekkür ederim hayırlı geceler

    YanıtlaSil
  32. davut bey merhaba devreyi denedim ancak ufak bir sorun oluyor 5 nolu pine bağlı 47 mf kondansitör sarj olduktan sonra deşarj olmuyor yani ilk etepta devreye enerji verdiğinizde 10 sn çalışıyor sonra kırmızı led sönüyor ve bidahada yanmıyor taki kapatıp açana kadar yardımcı olursan sevinirim saygılarımla

    YanıtlaSil
  33. Bağlantılarınızı ve eleman değerlerini kontrol edin, devre çalışmaktadır. 47mf kondansatör 5 ve 6 nolu pinlere bağlı. Devre çalıştığı sürece led yanar. Eğer hala sonuç alamazsanız 4093'ü değiştirin.

    YanıtlaSil
  34. Düzeltiyorum devrenin çalışması bu şekilde zaten. Devre bir süre çalışıp durmalı ve bir süre sonra tekrar çalışmaya başlar. Tasarımda bu şekilde hazırlanmıştır. Bir müddet daha bekleyin tekrar çalışmaya başlamalı. 1 seneyi geçmiş unutmuşum çalışmasını :)

    YanıtlaSil
  35. davut bey dediğim gibi devre ilk enerjide çalışıyor ancak 1 süre sonra led sönüyor ve tekrar devreye girmiyor. 5 ve6 nolu bacaklara 100 k gibi bir direnci şaseyle bağlarsam devre sürekli çalışıyor
    bide 570 hz geçemedim bağlantılar doğru devre 1.7 volt çıkış veriyor

    YanıtlaSil
  36. Devre çalışmaktadır. Yorumları okuduysanız Kenan isimli arkadaşımızda devreyi kurdu ve çalıştırıp dahada geliştirdi.

    YanıtlaSil
  37. merhaba davut bey devreyi çalıştırdım daha önce 570hz i geçemiyorum diye yazmıştım şuanda devereden max 100 khz kadar çıkış alabiliyorum ancak pioza tweter da sorunum var 75w bulamadım ne tavsiye edersiniz

    YanıtlaSil
  38. Aşağıdaki linkleri inceleyin. eğer İstanbul'da iseniz Kadıköy'deki elektronikçilerden temin edebilirsiniz.

    http://www.adelcom.net/MOTOROLA_ksn1016a.htm

    http://www.allesithalat.net/default.asp?git=9&urun=461

    YanıtlaSil
  39. davut bey 80 w bitane buldum devreye taktım 28-30 khz arasına ayarladım ve denedim ancak güvercide tık yok bön bön bakıyo kıpırdamadı bile :) devre çalışıyor 3 khz ile 50 khz çıkış var boşta osülatörde 500 khz i gördüm ancak yanlış olan ne bulamadım tavsiyeniz????????

    YanıtlaSil
  40. Kullandığınız piezo hoparlörün frekansı 50khz olmalı. 20 khz ise sonuç alamayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  41. tüm aramama rağmen 75watt 50 khz tweeter bulamadım yardımcı olursanız memnun olurum

    YanıtlaSil
  42. Bu tip devreler için motorola marka tweterlar kullanılmalıdır. Sıradan piezo tweterlar ile olumlu sonuç alınmayabilir. Aşağıdaki linkteki ürünü inceleyiniz.

    http://www.adelcom.net/MOTOROLA_ksn1016a.htm

    YanıtlaSil
  43. motorola marka 1.8-30 khz tweeter buldum devrede kullanabilirmiyim acaba

    YanıtlaSil
  44. Sanırım kullanılabilir. Bu tweter hakkında bilgi verilen bir site link varsa gönderin bende inceleyeyim.

    YanıtlaSil
  45. https://www.elektrohan.com/MotorolaCTS-KSN-1025-2-X-6-450-ohm,PR-3944.html
    adres bu fiyatıda çok makul

    YanıtlaSil
  46. inceleyip bilgi verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  47. Sanırım bu ürün işinizi görecek. Bu Tweter hakkında ayrıntılı bilgiler aşağıdaki linkte.

    http://www.adelcom.net/MOTOROLA_ksn1025a.htm

    YanıtlaSil
  48. Frekansıda 30 değil 40khz olarak belirtilmiş.

    YanıtlaSil
  49. davut bey sonucu size bildireceğim umarım sonuç alırım şimdiye kadar bir çok şeyle denedim pul piezo lar dahi kullandım ama sonuç nafile umarım bun dan sonuç alabilirim devrem normal olarak çalışıyor 3khz ile 512 khz değerlerini osiloskoptan okudumbu arada değerler değişiyor 28-30 khz de mevcut bilmediğim tek şey kuşların etkileneceği değer?????

    YanıtlaSil
  50. merhaba davut bey hihazın kuşlar üzerinde bir etkisi olmadı malesef çıkış dediğiniz gibi 28-30 khz arası ama malesef gelip yanına konuyolar hiç bir tepki vermiyorlar bu konuda ne diyorsunuz teşekkürler

    YanıtlaSil
  51. Çıkış katındaki transistörlerin bağlantısını kontrol edin. CBE hatalı ise çıkış olmayabilir veya zayıf olur. Birde mümkünse 20-28 khz arası frekanslarda deneme yapınız. İyi çalışmalar...

    YanıtlaSil
  52. ben kamil .... sizden bi riçam olaçaktıı fare kovucu devresininn mazeme listesini isteyeçektimm açilenn devrenin mazemelerini temin edip yapmam gerekiyorr ilginiz içinn teşekürlerimi iletiyorumm bekliyorum

    YanıtlaSil
  53. @kamil devre şemasınında zaten malzemeler yazılı, devre şemasının çıktısını alıp bir elektronikçiye gidersen hepsini sana vereceklerdir.

    YanıtlaSil
  54. malzemeler neler bunda

    YanıtlaSil
  55. SLM B100K POTUN BAÇAKLARININ GİŞLERİ NASILDI BİDE DEVRE CALIŞIRKEN Bİ SÜRE ÇIKIŞ SONRA KAPANIYOR TEKRAR ÇIKIŞ VERRİYOR .POTUN HANGİ BAÇAKLARI NIN BİRİ DİRENÇTEN DİYERİ DİREK ENTEGREYE GİİYOR SİZE ZAhmet,

    YanıtlaSil
  56. @kamil potun kenardaki bacaklarından birisini entegrenin 10 nolu pinine bağla, orta ucunu da 10 ohm dirence bu kadar. Kapanma olayı zaten devrenin özelliği, bir süre sonra tekrar çalışır.

    YanıtlaSil
  57. tam ilginiz için teşekür etim devre calıştı.

    YanıtlaSil
  58. davut bey devreyi arıcılıkta kullanmak istiyorum arı kuşlarıyla arıcılar olarak başımız ciddi belada göz açtırmıyor devrenin son revize halini yayınlarmısınız..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

elektronik malzeme komponent karşılık online site