kuşların duyduğu ses frekansları

kuş duyma frekansı
Kuşlar ve Duydukları Seslerin Frekansları

   Daha önce yayınladığım Ultrasonik Fare Kuş Kovucu Devresi üzerinden 11 sene geçmiş. Aslında fareler için gayet iyi çalışan bir devre olmasına rağmen kuşlar konusunda çok başarılı olduğu söylenemez. Tartışmaya açık bir devredir. Buna rağmen güvercinleri balkonumdan uzaklaştırmıştı ve  daha sonra Kenan isimli bir blog okuyucusu devrede birkaç değişiklikle frekansı değiştirerek serçeleri uzaklaştırmayı başarmıştı. Kenan beyin yaptığı değişikliği, devredeki sonuçlarını ve kendi yaptığım devreyi inceleyerek bilgisayar üzerinde simulasyonlarını hazırlayıp paylaşmayı da düşünüyorum. O yıllarda devre üzerinde fazla analiz yapmamıştım, osiloskobum olmadığı için ölçümleyememiştim bir pc frekansmetre programından faydalanmıştım. Ayrıca devrede şu an elimde değil, o zamanlar kiracıydım, şimdi kendi evimde oturuyorum bulunduğum yerde güvercinler veya başka bir kuş sorun olmuyor. Ama yine de konunun peşini bırakmadım.

   O yazıdaki yorumlara bakarsak başarılı olamayan kişilerde olmuştu. Bu başarısızlıkların bir çok nedeni olabilir, bunları bilemeyiz. Bu devrenin en önemli özelliği kendiliğinden değişen frekans çıkışına sahip olmasıydı. Bu frekans değişikliği işin en önemli kısmıydı. Devrenin en kritik malzemesi de ses çıkışını sağlayan ultrasonik twitter'dı.

   Google analiz araçlarından aldığım verilere göre kuş kovucu devresi hala yüksek oranda trafik almakta. Ancak kuş çeşitliliğinin fazla olması ve hepsinin farklı frekanslara tepki vermesi hatta aynı tür içinde farklı frekansları duymaları nedeniyle yapılan bilimsel araştırmalardan yola çıkılarak hazırlanmış Robert C. Beason tarafından yazılan bir pdf makaleyi Türkçe'ye çevirip paylaşmanın uygun olacağını düşünüyorum.

   Dokümanı Türkçe'ye çevirirken konu ile ilgili oldukça fazla bilgiye sahip oldum. Konunun farklı boyutları ile karşılaştım. Siz de kuş kovucu tasarlamayı veya internetten bulduğunuz bir devreyi yapmak istiyorsanız, düşünüyorsanız mutlaka bu dokümandan faydalanarak yola çıkmalısınız.

   Tabi bu dokümanında sorgulanması gereken tarafları olduğunu düşünüyorum. Örneğin kuşların ultrasesleri duydukları ancak kuş kovma için yeterli olmadığı gibi bir görüş paylaşılıyor. Ayrıca piyasadaki cihazlar üzerinde bir araştırma yapılmış ve o cihazların geneli içinde olumsuz görüş bildirilmiş. Yine de bilgi bilgidir, bilgiyi alıp değerlendirip yola devam etmekte fayda var. Dokümanda kuşların duyduğu infrases (infrasonud) seviyeleri hakkında bilgilere de ulaşacaksınız.

   Dokumanın en iyi tarafı 32 kuş türünün duyduğu ve etkilendiği ses frekans aralıklarını vermiş olması, o tabloyu da yazı sonuna ekliyorum. 8 Sayfalık dokümanda çok daha fazla bilgiye ulaşacaksınız.

Türkçe'ye çevirdiğim pdf dokümanı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

Kuşların Duyduğu Ses Frekanları Türkçe Download 

Robert C. Beason tarafından hazırlanan dokümanın ingilizce pdf dosyasını buradan indirebilirsiniz.

Bu dokümanın kuş kovucu yapmayı düşünenlere faydalı olmasını diliyorum, kolaygelsin.

Kuşların duyduğu ses frekansları tablosu:






Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

elektronik malzeme komponent karşılık online site