pickit3 tanımsız picleri programlamak

pickit3 programlama cihazı

Pickit 3 ile microchip tarafından üretilen bütün picleri programlamak mümkündür. Ancak microchip tarafından yayınlanan basit program (pickit3 programmer) bütün picleri programlayamamaktadır. Bütün pic işlemcileri programlayabilmek için mplap ipe kullanılabilir.

Mplab Ipe uygulamasını kullanabilmek için mplab ide 4.15 veya daha üst versiyonunu bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Ben testlerimi 4.15 versiyonu ile yaptım. Ide sayesinde bütün pic mcu lara hex atılabiliyor. Aşağıdaki linkten mplab ide versiyon arşivine göz atabilirsiniz:

https://www.microchip.com/development-tools/pic-and-dspic-downloads-archive

Tabi ideyi kurmakla her şey bitmiyor bir kaç işlem daha var :-)

Öncelikle pickit3 cihazımızı mplab moda almamız gerekiyor ki mplab ipe pickit3'ü görsün ve hex yükleme gerçekleştirilebilsin. Tools - revert to mplab mode menüsünden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem sonrası artık pickit3 sadece mplab ipe ile kullanılabilir. Sonra pickit3'ü pickit programmer ile kulanmak istiyorsanız aynı menüdeki Download pickit operation system ile PK3OSV020005.hex dosyasını pickit3'e yükleyebilirsiniz. Bu hex dosyası pickit3 programının olduğu klasör içindedir.



Aşağıda görüldüğü gibi artık pickit3 mplab ipe tarafından görülmekte ve program butonu ile seçilen hex kodu pic işlemciye atılabilmektedir.



Pic18f47k40 işlemcisine artık mplab ipe tarafından hex kodu yüklenebilir. Pickit3 programmer ile dat dosyaları düzenlenerek bazı piclere hex yüklenebilir ama en kısa ve net çözüm mplab ipe kullanmaktır.

Not: Testleri EXPKITS pickit3 ve orjinal pickit3 ile yaptım. EXPKITS ürününde 3.3v, pk3, 5v jumper ile seçilebilmektedir. 3.3v ve 5v. seçildiğinde programlanacak pice voltaj gönderilmekte ve pic programlanabilmektedir.
Ancak orjinal pickit3 ile programlama işlemini gerçekleştiremedim. Sanırım pickit3 orjinal, pic besleme voltajı veremedi yada ben verecek ayarı bilmiyorum :-)  Bunun üzerine pice harici besleme verip programlama işlemini orjinal pickit3 ile de gerçekleştirdim.

Güncelleme 29.05.2021:
Eğer yeni çıkmış işlemcileri programlamak istiyorsanız pickitplus programını da kullanabilirsiniz. Aşağıdaki linkten indirilebilir. 29-05-2021 tarihli dat dosyasıda 1 noluy klasör içinde mevcuttur. Dosya içindeki PICkit3Plus.exe veya PICkit2Plus.exe kullanılabilir.


Bu linktende en güncel dat dosyasına ulaşılabilir:


Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

pickit3 programı indirme linkleri

pickit3 güncel dat dosyaları

brenner programı ve kullanım kılavuzu

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme