ferrite bead ferit boncuk nedir

demir nüve
ferit boncuk ferrite bead
Monitör, usb ve power kablolarında gördüğümüz yuvarlak içinden kablo geçen ferromanyetik malzeme parazit, gürültü gidermek için kullanılıyor. Yukarıdaki görselde çalışma prensibi gayet güzel anlatılmış.

Bir de bu malzemenin elektronik devrelerde kullanılan karşılığı olan çok daha küçük yapılar mevcut. Malzeme listelerinde fb olarak tanımlanır. Çeşitli frekans, empedans, direnç, kılıf yapısında ve akım değerine sahip olabilirler. Kullanım yerine göre seçilmelidirler. Basitçe anlatmak gerekirse demir nüve içinde barındırılan bobindan ibarettirler.

Örneğin bir işlemci beslemesinde kullanılacaksa aşağıdaki özelliklerde kullanmak uygun  olacaktır:

1206 kılıf smd 100mhz empedans:600r direnç:0.1r

Ayrıca lmetre ile kaç henri olduğu ölçülebilir. Buradaki 600r alternatif sinyallere karşı gösterdiği dirençtir. Üzerinden dc akım geçecekse sadece 0.1 ohm direnç gösterir. Aşağıda smd tipinin görseli mevcuttur:



Tabiki pcb tip olanlar tek başına kullanılmaz. Görseldeki gibi tantal 0.1mf ve 10mf kondansatörler ile desteklenmelidir. Ayrıca +besleme vin ile gnd arasına ters 1n4148 takılması beslemeden gelecek emkları da sönümlendirecektir:


Ayrıca bazı elektronik devrelerde pcb üzerine yaerleştirilen pcb bobinler ile pik ve parazitlerin devredeki mikrokontrolleri etkilememesi için giriş pinlerine aşağıdaki gibi bobinler eklenebilir. Aynı yöntemi özellikle alarm cihazlarının pır sensör girişlerinde uygulandığını da belirtmekte fayda var.

devrede parazit pik giderme


Bu yazılarda ilginizi çekebilir:

parazit giderme 100nf kullanımı

tvs diyot kullanımı
 
usb cihazlar için emi emc dizayn kılavuzu

parazit gürültü giderme varistör kondansatör kullanma

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme