lazer ile ses iletimi

laser sound send
lazer ses iletimi

Yine ilginç bir projeye denk geldim, basit bir lazer üzerinden LDR'ye ses iletimi sağlanmış:

Bu projemizde lazerle kablosuz ses aktarımı yapacağız.Projeyi gerçekleştiren Yavuz Erol a teşekkür ediyoruz.Projeizde sesi arada kablo kullanmadan iletmeyi amaçlıyoruz.Projenin birçok yerinde elektronik devreler ve malzemeler mevcut.Basit düzeyde elektronik bilgisi gerektiriyor.Bu yüzden az çok işten anlayanlar projeyi yapmaya çalışsın.Projeyi yapak için aşağıdaki anlatılardan ve resimlerden yararlanabilirsiniz.
Malzemeler
1- Oyuncak lazer
2- LDR (ışığa duyarlı direnç)
3- Kapı zil
4- Cep radyosu
5- Kulaklık
6- 100 ohm direnç
7- 5mm led
8- Diğer proje malzemeleri (pil,soket,ses kablosu vs)
Kablosuz ses iletim projesini gerçekleştirmek için birbirinden ayrı iki devre hazırlanmalı.Verici devresinde radyo ya da Mp3 çalar gibi bir ses kaynağı kullanılabilir. Sistemin çalışma mantığı kısaca şöyle: Radyonun kulaklık soketine lazerli bir devre bağlanır. Devredeki lazer, elektriksel ses sinyalini optik sinyale dönüştürür.Ses sinyalinin genliği artıp azaldığında, lazerden geçen akım da benzer şekilde değişir.Böylece lazer ışını ses bilgisini taşımış olur. Alıcı devresindeki LDR (foto direnç) üzerine lazer ışını odaklandığında, ışık şiddetindeki değişimler LDR’nin direncinde değişime neden olur ve LDR’ye seri bağlı durumdaki kulaklıktan değişken bir akım geçer. Bu akımın dalga şekliyle vericideki ses sinyalinin dalga şekli yaklaşık aynıdır.Kısaca onlarca metre uzaktaki bir kişi basit bir düzenekle radyo yayınını dinleyebilir.
Radyonun kulaklık çıkışına lazer devresini bağlayabilmek için bir ses transformatörü (trafosu) kullanmak gerekir. Bu eleman primer ve sekonder olmak üzere iki sarımdan oluşur. Sarımlardan birinin direnci düşük, ötekinin direnci yüksektir. Sarım oranları farklı olduğundan ses sinyalinin kuvvetlendirilmesini ve empedans uyumunu sağlar.
Kaynaklar: 

Yorumlar

  1. Bu devre son derece acemice öncelikle ldr yerine foto transistör kulanılmalıydı ldr ile ses kalitesi kötü olur trafo kullanılması pratik değil

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme