elektronik kart arızası inceleme



              Bu yazıda size başıma gelen bir elektonik kart arızasından bahsetmek istiyorum. 1 yıl önce satışını yaptığım bir ürünüm için arıza yaptığı bildirildi.  Böyle durumları seviyorum, hemen ürünü bize göndermelerini istedim. Ne olduğunu sormadım bile. Ürünün prensip şemasına buradan bakabilirsiniz basit bir çizim yaptım.

       Arızalı ürün geldiğinde hemen 7805 kontrol ettim arızalıydı çıkış vermiyordu. Yenisi ile değiştirdim ancak rölelerin yarısı çalışmıyordu. Röleleri süren transistör ve röle ters emk sönümlendiren 1n4148 diyotlar arızalıydı. Röleleri sürmek için opto kullanmadığımıda belirteyim. 

              Ayrıca PIC18F45K22 işlemcisinin portd.0 pini çıkış vermiyordu. Müşteri 12 volt besleme adaptörünü göndermemişti zaten oda arızalıydı büyük ihtimal. 

         Hemen müşteriyi arayıp cihazın olduğu yere yıldırımmı düştü diye sordum, kendisi şebekeden yüksek voltaj geldiğini söyledi.

          Arızalı malzemeleri değiştirip ürünü çalışır duruma getirdikten sonra gönderdik sorunsuz kullanmaya devam ediyorlar. Müşterimiz bir ups almayı düşündüklerini söyledi. Sanırım bu durumda en iyi seçenek ups kullanmak olacaktır. Gerçekten işe yarayan bir akım koruma prizi varsa oda kullanılabilir.

           Elektronik kartın çalıştığı yere yıldırım düşmesi veya şebekeden yüksek voltaj gelmesinin bir kartta nelere neden olabileceğini görmüş olduk. 

          Varistör, opto kullanılsa dahi yine bir takım arızaların olabileceğini düşünüyorum. Özellikle smps adaptörlerin şebekeden gelen pik ve yüksek voltajları nasıl geçirebildiğini de fark etmiş olduk. Ayrıca böyle röle kontrol kartlarında rölelerin ayrı bir adaptör ile beslenmesi daha iyi olabilir. Yine de röle üzerinden devrenize atlamalar olabilir. Çünkü röle 220 volt ac şebekeden bir cihazı çalıştırıyor olabilir.

          Birde böyle bir arızanın belki de 1000de 1 olabileceğini düşündüğümüzde, elektronik kartın arızalara karşı daha da dayanıklı hale getirilmesinin maliyeti artırmasının değip değmeyeceği de tartışılır. Bütün önlemler alınmış bir elektronik kartta, yakına yıldırım düşmesi veya şebekeden yüksek voltaj gelmesine nasıl tepki vereceğini de düşünmek lazım, bu kart bile arıza yapabilir.

         
         Umarım bilgiler faydalı olur elektronik ile uğraşan kişilere.


Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme