elektroniğe yeni başlayanlar için tavsiyeler


elektroniğe yeni başlayanlar için tavsiyeler
Yazar: Emre EMANET

emanetemre28@gmail.com

Elektroniğe ilk başlayan arkadaşlar öncelikle alması gereken ürünler yukarıda görünüyor.Fazla masraf yapmanıza gerek yok.

kontrol kalemiEğer biraz elektrik ile de uğraşacaksanız size tavsiyem bir adet yanda görülen dijital kontrol kalemi almanız. Piyasada 3-5 TL ye bulabileceğiniz kontrol kalemleri oldukça işlevsel kablodan elektrik geçince ötenler, ledlileri volt göstergeli olanları vs. Yukardaki malzemeler ne işe yarıyor onlara bakalım.

1 – Multimere ( Ölçü Aleti ) : Ohm, Volt ve Amper ölçebilen, elektronikçilerin elinin altında olması gereken ölçme aletine multimetre denir. Gelişmiş modellerinde kapasite ve sıcaklık ölçme foksiyonları da bulunur. Avometre olarak ta anılır. Dijital ve analog multimetreler olarak ikiye ayrılabilir. Elektroniğe başlayan arkadaşlar multimetre alırken belli bir markası yok 5-7 TL arasında ucuz fiyata multimetre alabilirsiniz.Multimetrenin pili biterse her kademede dıt diye bir ses çıkartır.Korkmayın içini söküp 9V bir pil takın.

2 – Kalem Havya : Havya halk arasında lehim makinesi diye de geçer. Elektronik parçaları birbirine veya plakaya monte etmeye yarayan elektrikle çalışan bir alettir. Kalem havyanın yanı sıra değişik havyalarda bulunur.aşağıdaki gibi istasyonlu havyalarda bulabirsiniz. Kalem havyalar wattlarına göre satılırlar. Yani güçlerine göre. Benim tavsiyem 30W – 40W arasında bir kalem havya almanız.Kalem havyalar bir müddet sonra lehim tutmamaya başlayabilir. Bu durumda zımpara ile ucunu zımparalayabilirsiniz.

Kalem havya ısınarak lehimi erittiği için havya altlığına ihtiyacınız var.

Harici olarak satılıyor maalesef. 5-6TL olması lazım ayrıca yanında ufak bir sünger çıkıyor. O süngerde havyanın ucunda kalan artık lehimleri üzerine alıyor. İsmi de lehim süngeri.
havya altlığı havya
3 – Breadboard : Elektronikte yaptığımız devreleri test etmek için kullandığınız malzemeye breadboard denir.
breadboardBreadboardun gördüğünüz gibi üstü ve ortası birbirinden tamamen ayrı. En ortadaki yarığın iki tarafındaki 5 erli delikler yatay olarak birbirine bağlıdır. Boardın her iki tarafındaki boydan boya delikler dizisi de birbirlerine bağlıdırlar. Bunlar mavi ve kırmızı olarak işaretlenirler ve genellikle güç bağlantısını taşımak için kullanılırlar. Bağlantıların yerlerini bilen kullanıcı, bunları, devresini oluşturan iletken teller yerine kullanır.

Elemanların montajı sadece board üzerindeki deliklere sokulmalarından ibarettir. Board içerisindeki iletkenlerin yeterli olmadığı zamanlarda minik tek damarlı teller imdada koşar ve gene board üzerindeki deliklere sokularak gerekli bağlantıların gerçekleştirilmesinde kullanılır. Daha önce de dediğimiz gibi deliklere sokulan elemanlar orada hafif bir güçle sıkışır ve board ters çevirilse bile düşmezler.

Tüm devrenizi bu şekilde board içerisindeki kısa devre bölümler ve yardımcı teller kullanarak oluşturduktan sonra test ve çalıştırma aşamalarına geçebilirsiniz. Bu şekilde kullandığınız boardı, üzerindeki elemanları ve telleri kolayca söküp birçok defalar daha kullanabilirsiniz.

breadboard iç yapısıBreadboardun iç yapısı

Son Olarak Kitap Tavsiyesi ve İnternet Siteleri :

Milli Eğitim Bakanlığının yazmış olduğu modüllerden faydalanabilirsiniz.

Analog Devre Elemanları

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/522EE0018.pdf

Lehimleme ve Baskı Devre

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/522EE0020.pdf

Kitaplar :

Pratik Elektronik – Mehmet Ali SÜZER – Aşan Elektronik Yayınları
Herkes İçin Elektronik – Eyüp Ersan SÜLÜN - Muzaffer ASLAN

Siteler :

Elektroinfo http://www.elektroinfo.org/

320Volt http://320volt.com/

Elektronk Hobi http://www.elektronikhobi.com/

Yorumlar

  1. İlk yazınız hayırlı olsun. Devamını bekleriz :)

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler arkadaşım bende yeni ilgileniyorum elektronikle güzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
  3. emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

dc motor yönü değiştirme devresi

chrome ile programsız video nasıl indirilir

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme