baskıdevreye malzeme üstten görünüş eklemek

baskıdevreye malzeme üstten görünüş eklemek

Sizde bugüne kadar yaptığınız baskı devreye elektronik malzemelerin üstten görünüm eklemeyi hiç düşündünüzmü?. Ben düşündüm ve pratik bir yöntemle yukarıdaki resimdeki baskıdevreyi hazırladım.

Öncelikle bir baskıdevre çiziminin olduğunu düşünelim. Veya buradaki yöntemle de baskıdevrenizi hazırlayabilirsiniz. Malzeme üstten görünüşü basma işleminden önce bakırlı plaketinizin kimyasal eritme işlemini tamamlamış ve matkap ile komponent deliklerini delmiş olmanız gerekiyor. Malzeme üst görünüş ikinci sırada olan bir işlemdir ve ütü ile baskıdevre hazırlama ile aynı yöntem kullanılır.

Baskıdevre çiziminizin malzeme üstten görünüşünü ters olarak lazer printerdan asetat kağıda çıktı alın. Şayet pcb programınız malzeler için ters çıktı vermiyorsa paint programında bu sorunu çözebilirsiniz. Tabi önce pcb çiziminizin pdf veya resim formatında çıktısını almanız gerekiyor. Pdf çıktıyıda bir ekran görüntü yakalama programı ile jpeg veya bmp formatında kaydedebilirsiniz.
Daha sonra word gibi bir kelime işlemcide elde ettiğiniz resmi kenarlardaki cetveller yarmıyla istediğiniz ebatta ölçülendirebilirsiniz. Open office writer tavsiye ederim. ölçülendirmesi word'e göre çok daha iyi.

Resmi Painte yükledikten sonra menüden Resim/Döndür-çevir/Yatay çevir seçeneği ile görüntünün ters halini oluşturabilirsiniz. Artık çiziminiz resim formatında ve asetat kağıda yazdırılmaya hazır. Lazer printerdan çıktınızı alın.

Bu aşamadan sonra aslında asetat kağıda koyu fotokopi çektirmek en iyisidir. Ama lazer yazıcınızın yeterli olduğunu düşünüyorsanız ondan asetata çıktı alabilirsiniz.

Daha sonra bir ütü ile plaketin üstüne koyduğunuz asetat kağıdını ısıtınız. Plaket üzerindeki delikler bu noktada size kılavuzluk görevi yapacaktır. İyice ısıttıktan sonra asetat kağıt plakete yapışacak ve üzerindeki semboller plakete çıkacaktır. Ve yukarıdaki gibi bir kart elde edersiniz. Dilerseniz bakırlı yüzeyede aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Mürekkep boya kadar kalıcı olmadığı için silinebiliyor. Kartı plastic24 gibi bir kaplama spreyi ile kaplamak silinmesini engelleyecektir. Sadece siyah değil başka renlerde lazer çıktı veya fotokopi alınıp denenebilir.

Bu plaketin devresine de buradan bakabilirsiniz.

Yorumlar

  1. elinize sağlık hep aklımda olan bir türlü gerçekleştirmediğim bir uygulama ah şu üşengeclik :)

    YanıtlaSil
  2. Bende hep bu işlemi yapmak için bir fırsat kolluyordum. Bir ara denedim sonuç iyi oldu. Ama daha sonra yaptığım pcblere uygulamadım :) Yazıda yapmak isteyenlere kılavuz olur inşallah.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme