network utp kablo test devreleri

Devrenin çalışırken çektiğim videosunu aşağıdaki video kutucuğundan izleyebilirsiniz. Önce düz bağlantı utp kablo, ardından cross bağlantılı utp kablonun testini yaptım. Düz bağlantıda soldan sağa sıradan sayıyor. Cross bağlantıda ise soldan sağa 3-6-1-4-5-2-7-8 numaralı ledler yanıyorsa kablo sağlam veya doğru hazırlanmış demektir. Eğer devre sayarken 2 led yanıyorsa veya led yanmıyor ise kabloda sorun vardır. (pin olarak 1-2-3-6 pinleri kullanan kablolar hariç)
Bu devre ile 8 damarlı network veya ethernet (utp) kablosu (cat5-cat6) olarak adlandırdığımız ve ağ bağlantılarında kullandığımız RJ-45 soketli kabloların kontrolünü yapabiliriz. Basit bir sayıcı devresine dişi RJ-45'lerle utp kablo takılıyor ve sıra ile sayarak kablo bağlantısını kontrol ediyor. Aşağıdaki linkten konunun dosyasını (pdf) indirebilirsiniz.

Network tester download
alternatif link:
Network tester download
Aşağıda ise devrenin fotoğrafı ve dişi rj45lerin devreye bağlanışı görülüyor. (büyük görmek için resimlere tıklayınız)

Güncelleme: 09 Aralık 2009
Bu devrenin rj45, rj11 ve rj10 ahize ve köken kabloları test eden yeni dizaynına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz...




Denediğim bu uygulama sabit bir noktada kablo kontrolü için uygun. Ancak mobil kontrol yapmak istediğinizde aşağıdaki pic ile gerçekleştirilmiş uygulamaları denemenizi öneririm. Bu devreler ile bina içerisine tesisat çekilmiş kabloları ölçebiliriz. Pic bulunan devreyi siviç-kabinin olduğu noktaya bağlarız ve devrenin ikinci kısmını başka bir bölgedeki kablonun ucuna takarız. Böylelikle çok uzun ve uçları farklı noktadaki kabloyu ölçmüş oluruz. Pic16f84 ile oluşturulan devrede kristal yerine direnç ve kondansatör kullanılması yeterli olmuş. Hex kodlarını, devre şemalarını ve pic16f627'nin baskı devre çizimlerini Aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

Pic16f84 utp tester Pic16f627 utp tester download
alternatif link:
Pic16f84 utp tester Pic16f627 utp tester download
Pic'ler ile yapılmış devrelerin şemaları (devre şemalarını büyük görmek için resimlere tıklayınız.)


Alıntı yapılan siteye buradan ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme