visual basic ve seri port rs232 ile dimmer devresi kontrolü

Devre şemasını büyük görmek için resime tıklayınız.
Devre şemasının pdf dosyasını görmek için
buraya tıklayınız.
Önemli not: Bu devrenin bazı bölümleri 220 volt ac gerilim ile çalışmaktadır. Triyak üzerinde ve dimmer devresi kısımlarında yüksek gerilim vardır. Rs232 seri portunuza veya ana kartınıza yanlış bağlantı yaparsanız zarar verebilirsiniz. Devreyi yapmayı düşünüyorsanız çok dikkatli çalışınız...
Öncelikle kısa olarak geliştirdiğim devrenin çalışmasını anlatmak istiyorum:
Aşağıda resmini gördüğünüz Blink flip flop programının ürettiği 1...20 hz arası sinyal seri portun (rs232) 4 nolu ucu üzerinden LM 331 entegresinin girişine uygulanır. Seri portun 5 nolu gnd ucuda (-) hattına bağlanır. Kaydırma çubuğu sola kaydırıldığında frekans yükselir. Sağa kaydırıldığında ise frekans düşmektedir.

Visual basic'te hazırlanmış Blinker flip-flop programını download etmek için
buraya tıklayınız...

Blinker programı alternatif download linki

LM331 entegresi çıkışında oluşan frekans değişimine bağımlı voltaj BC547 ve BD135 transistörleri yardımıyla lede uygulanır. Artık led bilgisayarımızdaki blink programının frekans değişimine göre ışık vermektedir.
Ledin ışık seviyesi değiştikce triyakın gate akımıda LDR direnci değiştiği için değişmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta LED ve LDR siyah bir boru içerisinde ve led tam olarak LDR.nin üzerine ışık vermektedir. Dışarıdan gelecek ışık kaynaklarından etkilenmemeleri gerekir. Burada bir opto kuplör oluşturduğum söylenebilir.Aşağıda breadboard üzerinde oluşturduğum devre, siyah boru içindeki led, ldr ve delikli plakete yaptığım triyaklı dimmer devresinin resimleri görülüyor.

Breadboard üzerinde oluşturduğum frekans-voltaj çevirici, transistörlü led sürücü ve LDR-led.den oluşan opto kuplör devresi.


Delikli plakete yerleştirdiğim triyak, diyak, 39k ve 100nf.den oluşan dimmer devresi.


Led ve LDR.den oluşan opto kuplör elemanı. Led ve LDR siyah boru içerisindedir.
Aslında bu devre 320volt.com sitesindeki visual basic uygulamaları ile ilgili bir konuyu incelerken kafamda oluştu. 1 hz ile 20 hz arasında frekans üreten ve bu frekansı seri porta gönderen basit bir flip flop (blink) programı dikkatimi çekti. Uygulamayı oluşturdum ve kendi bilgisayarımda denedim. Seri portun (rs232) 5 ve 4 nolu uçlarına bir led bağladım ve programı çalıştırdım. Programdaki kaydırma çubuğunu sol tarafa aldığımda frekans yükseliyor ve led neredeyse sürekli yanıyor gibi görünüyordu. Sağ tarafa aldığımda
ise led saniyede bir defa yanıp sönmeye başlıyordu. Bu frekansı bir frekans-voltaj konvertörü ile voltaja çevirip bir dimmer devresini kontrol edebileceğim aklıma geldi. ve LM331 entegresi bu iş için oldukça uygun bir entegreydi. f-v çevirici devreyi breadboarda kurdum ve seri porta bağlayıp denedim. Gayet güzel çalışıyordu. Şimdi sırada bu voltaj değişikliğini dimmer devresine nasıl entegre edeceğim sorunu vardı. Harun Bayram'ın elektronik kitabındaki bir kaç dimmer devresini inceledim. Devre şemasında gördüğünüz triyaklı ve LDR.li dimmer devresi bu elektronik kitabından alıntıdır.(sayfa 101) Bu projeme tam uyan bir dimmer devresidir.
Artık bilgisayarımdan frekansı değiştirdikce voltaj değişiyor ve led ışık seviyesi LDR direncini değiştirir hale gelmişti. LDR direnci değiştikce lamba ışık seviyesi yani yük üzerindeki voltajı artık değiştirebiliyordum.
Devre Geliştirilebilir mi?

Evet geliştirilebilir. Usb portundan kontrol edilebilir. Blink programının bir benzeri visual basic'te yazılarak com port yerine USB portun data uçlarına 1 hz. ile 20 hz arasında frekans gönderen bir yazılımla yapılabilir. Visual basic konusunda fazla bilgim olmadığı için bu konuda bilgili arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Ayrıca f/v konvertör beslemesi için bir güç kaynağı kullanılması yerine trafosuz kondansatörlü bir besleme kaynağı kullanılabilir. Bu devreyi denemedim ancak büyük ihtimalle bu devreye entegre edilebilir.
Konu ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz için aşağıdaki yorum ekle linkinden bana ulaşabilirsiniz...
Aşağıdaki rar dosyasından expresspcb'de çizilmiş baskıdevre ve pdf çıktılarını indirebilirsiniz...

dimmer baskıdevre
alternatif link:
dimmer baskıdevre
-Faydalandığım kaynaklar:
-320volt.com ve fransiz.de web siteleri
-LM331 frekans-voltaj konvertör entegresi datasheet'i
-Elektronik Kitabı-Harun Bayram
Kaynak gösterilerek yayınlanabilir...
Dimmer devresi analizine
buradan ulaşabilirsiniz...



Devrenin çalışırken çekilmiş videosu

Yorumlar

  1. Merhabalar, ismim süleyman vural,39 yaşındayım, ankarada ikamet ediyorum, bir bilgisayar firmasında yazılımcı olarak çalışıyorum, elektronik devrelerin kontrolü üzerine yazılımlar oluşturmak için elektronik bilgisi öğrenmeye çalışıyorum, elektronik bilginiz iyi ise beraber çalışabilirmiyiz.

    can.bilgisayar@isbank.net.tr
    burhansuleymanvural@windowslive.com

    YanıtlaSil
  2. Merhaba ilginiz için teşekkürler. Beraber çalışıp güzel projeler ortaya çıkarabiliriz...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme