otomatik akü şarj devresi tca965 li
Devre şemasını büyük görmek için resime tıklayınız...
Devre şemasının pdf dosyasını indirmek için buraya tıklayınız...
Aşağıda datasheet dosyasından aldığım prensip şema görülüyor.
Devre aküden beslenir. Akünün gerilimini 11.5 v. ile 14.5 volt arasıda kontrol ederek şarj edilip edilmeyeceği durumları kontrol etmek için kullanılabilir.
12 v. bir akü için en düşük kabul edilebilir gerilim 11.5 volttur. En yüksek şarj olma gerilimi ise 14.5 volttur.
p1 trimpotu ile en düşük gerilim ayarı, p2 ile enyüksek gerilim ayarı yapılabilir.
Yeşil lamba yandığı sürece akü voltajı normaldir ve devre şarj yapmaktadır. Ancak kırmızı led yandığında pnp transistör iletime geçer ve şarj durdurulur. Voltaj düştüğünde tekrar devre otomatik olarak çalışmaya başlar ve aküyü şarj eder.
Aşağıda bu devre ile beraber kullanabileceğiniz redresör devresi mevcut.
Redresör devresini büyük görmek için resime tıklayınız...
1N5410'un karşılıkları ve resmi:
BYW88, BYX78, 1N4507
bu devrede role çalışmadı.
YanıtlaSilUyarınız için teşekkür ederim. Bu devre daha önce deneyip çalıştırdığım bir devre ancak çizimde bir hata yapmışım, kusura bakmayınız. Çizimdeki hatayı düzeltip en geç 21:00'a kadar bu sayfaya yükleyeceğim. Birkaç küçük değişiklik var, lütfen takip ediniz ve devrenin çalışıp çalışmadığını yeni şemaya göre bildiriniz. Keşke isminizi de yazsaydınız, size bir hitap şeklim olurdu :)
YanıtlaSildevre çalıştı role çalışmadı. ancak devre çalışsa da bu devre sadece çekirdek devre, yani ne şarjı keser ne de şarjı başlatır. bence uğraşmayın çünki bu devreye başka devreler eklemeniz gerekli. devre başarılı olsa da sonuçta bence şu devreye benzer bir yapı olur.
YanıtlaSilhttp://www.kontrolkalemi.com/forum/elektronik-devre-semalari/4445-otomatik-aku-sarj-devresi.html
ancak elimde devrenizin yapılmış hali var ve boş boş bakıyor.
son halini denemedim düzeltmeleriniz mantıklı ama yine de devre çalışmaz sorun çıkarır. transistorun amperli olmasına gerek var mıydı? dediğim gibi ben devrenizin daha ileri versiyonunu netten buldum. önceki mesajdaki devre değil ama aynı işi görüyor ve sadece elemanları değişik. sizin devre de aynı işi görecek. iyi çalışmalar.
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilDevredeki çizim hatasını düzelttiğimi yukarıdaki yorumumda belirtmiştim. Son şemayı uyguladınızmı. Devre çalıştı derken sarı yeşil ledlerin yandığını ancak rölenin çalışmadığını belirtiyorsunuz sanırım. Biraz daha ayrıntı verirseniz sorunu çözebiliriz sanırım.
Eğer sarı ve yeşil ledler yanıyor ise Akü şarj kesme gerilimine ulaşıldığında transistöründe negatif polarma alıp iletime geçmesi gerekiyor.
Akü voltajı için düşük gerilimi sarı led, normal gerilimi yeşil led, yüksek gerilimide kırmızı led temsil ediyor ve bunların ayarları 2 adet 10k trimpot ile sağlanıyor. Bu ayarlarıda kontrol ediniz. Ayrıca kullandığınız röle bobini yüksek güçlü ise BD136 transistörünün beyz ucundaki 8.2K direnç değerini düşürmenizi tavsiye ederim.
Ayrıca belirtmek istediğim bir noktada yeni şemaya göre röle çektiğinde kırmızı ledinde yanması gerekiyor. Ancak akü şarj kesme gerilimine ulaşıldığında röle kısa aralılarla çekebilir, bir müddet sonra süre dahada uzayacaktır. Aklıma gelenler bunlar umarım yardımcı olabilmişimdir. Lütfen sonucu bildiriniz.
Aklıma gelenler bunlar umarım
Alıntı:
YanıtlaSil---------------------------------------------
(alp dedi ki...
son halini denemedim düzeltmeleriniz mantıklı ama yine de devre çalışmaz sorun çıkarır. transistorun amperli olmasına gerek var mıydı? dediğim gibi ben devrenizin daha ileri versiyonunu netten buldum. önceki mesajdaki devre değil ama aynı işi görüyor ve sadece elemanları değişik. sizin devre de aynı işi görecek. iyi çalışmalar.)
----------------------------------------
Yukarıdaki şema uygulandığında mutlaka çalışacaktır. Rölenin amperli olmasından kastettiğim şarj edeceğiniz akü yüksek akımlı ise ona göre kontaklarda bu akıma dayanıklı olmalı. Buda doğal olarak bobin gücünü arttıracaktır. Kolaygelsin.