bitcoin sanal para nedir

bitcoin

İnsan bilmediği şeyden korkarmış. Sizde bitcoin almaya, kullanmaya korkuyorsanız bu yazı tam

size göre. Basit bir yazı olacak ve kesinlikle bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım niyetiniz var ise risk size aittir.

Bitcoin Nedir?


2013 yılından beri takip ediyorum bitcoin ve türevlerini. Yatırım amaçlı girdiğim bu serüvende, işin aslını anlamam fazla zaman almadı. Aslında bitcoin dolar, avro gibi bir dövizdir, çok düşük 2-3 dolar gibi ücretlerle dünyanın her yerine para transferi yapılabilen bir para ve ödeme aracıdır. Kısaltması btc'dir. Ve blockchain teknolojisini kullanır. Dur bakalım daha bitcoini anlatmadın blockchain nerden çıktı diyenler için net bir cevap "gelişmiş bir veritabanıdır" blockchain. Blockchain her yerdedir. Belli bir merkezi yoktur. Yok edilmez. Basit bakarsak duruma, sizde bilgisayarınıza yüklerseniz sistem dosyasını, sistemin bir yedeğini sizde almış olursunuz.


Neyse gelelim bitcoine. Bitcoin özel madenci cihazları ile üretilir. Amaç örneğin sonsuza kadar giden asal sayılardan birisinin son 5 hanesi size verilir ve sayıyı tahminlerle bulmanız istenir. En az 40 basamaklı bir sayıdan bahsediyoruz. İşin zorluğu burada ortaya çıkıyor. Bu sayıyı bulan madenci 1 bitcoin kazanmış olur. Veya bir araya gelip cevabı bulmaya çalışan madenciler teknik kapasiteleri kadar kazanılan btc'den pay alır. 21 milyon bitcoin üretilecek ve şu an sadece 17 milyon civarı üretildi. Her geçen günde asal sayıya ulaşma zorluğu artmakta. Basitçe bu şekilde anlatılabilir. Bitcoin göstergelerine buradan bakabilirsiniz.


Daha sonra madenci kazandığı bitcoini borsa üzerinden satışa çıkarabilir veya btc hesabında saklayabilir. Madencilik yapmayan kişilerde bu bitcoinleri alıp satabilir, ödeme aracı olarak veya para transferi için kullanabilir. 


Borsalar


Bitcoin alıp satabileceğiniz Türkiye'de çalışan bitcoin borsaları:


https://koinim.com/


https://www.paribu.com/


https://www.btcturk.com/


Borsada bir bitcoin hesabı açtığınızda size rakam ve harflerden oluşan bir hesap numarası verilir. Şöyle bir şey, benim btc hesabım, donate yapmayı sevenler btc gönderebilir :-)


141zPSKarBQzSJXFuQnU84fspUzyywsGY2


Buna benzer kendi hesap numaranızı, bitcoini olan bir arkadaşınıza gönderirseniz size bitcoin gönderebilir. Tabiki bu borsa üzerinden sizde arkadaşınıza gönderebilirsiniz. Daha sonra bu bitcoinleri Türk Lirasına çevirebilirsiniz. Bu parada banka hesabınıza gönderilebilir.


Yabancı bitcoin borsalarında da bahsetmekte fayda var. Bu borsalarda hesap açarak burada satışa sunulan alt coinleri de satın alabilirsiniz. Yerli borsadan yabancı borsaya btc transfer ederek alt coinleri btc ile satın alabilirsiniz. Bir kaç yabancı borsa:


https://www.bitfinex.com/


https://www.kraken.com/


https://yobit.io/


Firmaların borsaların devletlerin bitcoine bakışı


Önceki satırlarda ödeme aracı olduğundan bahsetmiştim. Nasıl oluyorda bu linkte verdiğim firmalar btc ile satış yapabiliyor. Çünkü onlarda geleceği görebilenler arasında.


Firmalar ve borsalar bitcoine sıcak bakarken devletlerin tavrı ne dersek, nötr durumdalar. Ne kestirip atabiliyorlar ne de destekliyorlar. Galiba devletlerin kapasitesini biraz aştı bitcoin. Ancak devletlerin blockchain teknolojisini takip ettikleri bir gerçek. Bu bile iyi bir gelişme. Ancak bir gün bitcoini bitirecek bir ekonomik ortam veya devletler tarafından kontrol altına alınma ihtimali hala var. Bu da bir risk. 


Son söz


Bitcoin ne olduğu size bağlı. Herkes için farklı bir tanım olabilir. Al sat yapıyorsanız yatırımcısınızdır, bir ürünüzü btc ile satıyorsanız bitcoin paradır, altın yatırımı yapan biriyseniz bitcoini veya türevlerini yıllarca bozdurmadan saklayabilen bir yatırımcı olabilirsiniz, yurtdışında tanıdıklarınıza çok para gönderiyorsanız transfer aracıdır. Veya karanlık işler çeviren bir kişi için mükemmel bir araca dönüşebilir. Umarım bilgiler faydalı olur, çok risk almadan sistem öğrenilebilir. 1 btc alamasanız bile 0.001 btc bile sisteme alışmak için iyi bir başlangıç olabilir. 

  

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme