PC frekansmetre devresi ve counter programı

PC frekansmetre devresi ve counter programı74hc4060 üzerine kurulu devre ile bilgisayar line girişinden frekans ölçümü gerçekleştirilmiş. Bilindiği gibi pc ile ses kartından frekans ölçüm sınırı 40khz. Bu frekans bölücü devre ile ses kartı ile frekans ölçülebilir seviyeye indirilmiş. Bu sayede 30 mhz'e kadar ölçüm işlemi sağlanmış.
74HC4060 beslemesi için usb portu kullanılmış ancak ilginç bir yöntem denenmiş. Sanırım ses kartı beslemesi ile frekans ölçümü yapan 74HC4060 entegresini izole etmek için basit bir smps devresi kullanılmış. 4093, TL431 ve simit nüveden oluşan mini smps devresi ile USB portundan alınan 5 volt dc voltaj 74HC4060 entegresi beslemesinde kullanılmış. Devre şemalarında da durum belirtilmiş. USBvcc + 5 volt ve USBgnd yazan noktalar usb portttan besleniyor. En alttaki VCC GND uçları ile 74HC4060 besleniyor. 6N137 opto ile besleme devresi ses kartı izolasyonu sağlanmış.

Bilgisayarınızdan frekans ölçümünü gözlemleyebileceğiniz Murray's magic frequency meter programını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. İngilizce ayrıntılar için alıntı yapılan siteye buradan gidebilirsiniz.
Bütün bunlara gerek yok 40 khz'e kadar ölçüm yapmak istiyorum diyorsanız aşağıdaki linkten counter programını download edebilirsiniz. PC ses kartı girişinizden göndereceğiniz sinyalin frekansını bu program ile ekranınızdan görebilirsiniz.


PC frekansmetre devresi
PC frekansmetre devresi
PC frekansmetre devresi

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

dc motor yönü değiştirme devresi

chrome ile programsız video nasıl indirilir

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme