kaçak akım rölesi arızası, bilgiler

kaçak akım rölesiDaha önce kaçak akım röleleri (kar) ile ilgili bu yazıyı yayınlamıştım ama evimdeki elektrik tesisatının kaçak akım anahtarı arızalanınca pratik bilgileri konuya ilave etmenin iyi olacağını düşündüm. Sanırım rölenin kullanım ömrü artık bitmişti. 10 yıldır sorunsuz çalışıyordu. Tabi 10 yıl çalışmasının nedenide piyasadaki en kaliteli markalardan birisi olmasından. Fiyatlara baktığımızda 15 TL'den 70 TL'ye kadar geniş bir fiyat aralığı var. Bir gün başınıza böyle bir arıza gelirse en kaliteli markayı almanızı öneririm. Ucuz etin yahnisi yavan olur derler :) Bende en kaliteli markadan aldım ve aşağıda resmini gördüğünüz panoya taktım. Tabi gerekli önlemleri alarak, bina girişindeki ana otomatı kapatarak. sigorta kutusu Herşey bir tarafa söz konusu olan insan canı olunca kaliteli malzemeden şaşmamak lazım. Kullandığımız elektrikli bir cihazın ne zaman arızalanıp kaçak yapacağını bilemeyiz. Ama tesisatta böyle bir rölenin olması içinizi rahatlatacaktır. Zaten 1996 yılından beri tesisatlarda kullanılması zorunlu bir malzeme. Bence eski binalarda da kullanımı zorunlu hale getirilmeliydi. Ve en önemlisi insanların çalıştığı alanlarda bu rölenin kullanımı çok önemli. Tuzla tersanelerinde elektrik çarpması sonucu ölen işçiler işte bu küçücük aletin kullanılmaması nedeniyle boşu boşuna hayatlarından oldular. Geçen yaz turistik bir ilimizde köpük makinasının kaçak yapması sonucu bir kişi ölmüştü sanırım.

Nasıl çalışıyor, test edilebiliyormu ?

Basit bir anlatımla, üzerinden geçen akımla, tesisattan geri dönen akımı karşılaştırıyor ve bir fark varsa röle açıyor elektrik kesiliyor. Burada ki fark birisinin prizdeki faza dokunması, kaçak yapan bir buzdolabına dokunmak veya ıslak elle düğmeye dokunmak olabilir.
Bu rölelerin mutlaka ayda bir üzerindeki test butonuna basılarak kontrol edilmesi gerekiyor. Şayet butona basmanıza rağmen atmıyor ve elektriği kesmiyorsa yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Eğer bu konularda tecrübeli değil iseniz durumu tecrübeli bir elektrikçiye bildiriniz.
Aşağıda panodan söktüğüm kar ve konu ile ilgili hazırladığım bir resim görülüyor. Daha önce kaçak akım röleleri hakkında yazdığım yazıya
buradan ulaşabilirsiniz. arızalı kaçak akım rölesi
kaçak akım rölesi uyarı yazısıdikkat elektrik tehlikesi Dikkat: Yazıda anlatılan uygulamalar insanlar için tehlikeli gerilim altında çalışmanızı gerektirir. Çok dikkatli çalışınız veya uzman bir elektrikçiye başvurunuz.

Yorumlar

  1. hakan ben role üzerinde belirtilen akım deyerinden fazla akım cekerse bile devreyi keser kısa devreleri sigortalardan önce algılar ama nemli ortamda volmaması kaydıyla

    YanıtlaSil
  2. Bilgiler için sağolun Hakan bey...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme