U3 USB flash bellekleri işletim sistemi olarak kullanmak


Yazar: Salih İnan
U3 Flash Diskler ne işimize yarar?

Yanınızda kendi bilgisayarınız olmadığında seyahate çıktığınızda halka açık güvensiz bir bilgisayarda Internet’e girdiğimizde veya USB diskimizdeki dosyalarla çalışmamız gerektiğinde bizi en çok rahatsız eden şey, arkamızda iz bırakarak bu işi yapmamız olur. Öyle bir sistem düşünün ki, USB diskinize tıpkı bilgisayara yükler gibi yazılım yüklüyorsunuz (örneğin E-posta istemcisi yüklediniz) ve bu USB diski taktığınız herhangi bilgisayarda, USB disk içerisine yüklediğiniz bu yazılımı çalıştırıyorsunuz ve yaptığınız hiçbir işlemi o sisteme iz bıraktırmadan yapıyorsunuz. Bunun, hepimizin aklına geldiğini hayal ediyorum.Bunu yapmak artık güç değil. Microsoft işletim sistemleri için tasarlanan U3 adındaki bir platform, programların ve verilen doğrudan USB disk üzerinden çalıştırılmasına izin veriyor. U3 platformunun özelliklerinden birisi de, USB disk üzerinden programlarınızı çalıştırdığınızda Windows registry’sine veya dosya sistemi kayıt yapabilir ancak diski sistemden çıkarttıktan sonra tüm bu dosyalar ve kayıtlar USB disk tarafından imha ediliyor
olması. U3 platform desteğini taşıyan USB disk’lere "Akıllı USB Sürücü" deniyor ve bu cihazların üzerinde yukarıda gördüğünüz logo bulunuyor. U3 USB disklerin geleneksel USB disklerden farklı, ufacık bir U3 işletim sistemine sahip olması ve Windows’un "Başlat" menüsünü simüle ederek program yüklemenizi ve kaldırmanızı kontrol ediyor olması. Son günlerde piyasaya çıkan bazı flash belleklerin üzerinde U3 denilen bir platforma sahip olduğu yazıyor. Peki U3 platformu nedir? U3 platform desteğini taşıyan USB diski herhangi bir bilgisayara taktığınızda bilgisayar üzerinde dilediğiniz işlemi ardınızda iz bırakmadan yapabiliyorsunuz. İnternet sitelerinde güvenle dolaşabilir, bankacılık işlemlerinizi yapabilir veya sisteme dilediğiniz programı kurup kaldırabilirsiniz. Bu yaptıklarınızın tümü flash belleğiniz üzerinden yapılır ve diski bilgisayardan çıkardığınız anda sistem sanki kullanılmamış gibi
olur.
U3 bellek kurulumu:
U3 usb flash bellek bilgisayara bağlandığında donanım olarak algılanır. Yükleme işlemi tamamlandığında aşağıdaki araç çubuğunda sağ tarafda U3 simgesi gelir. Simge üzerinde sol tuşa tıklandığında aşağıdaki menü gelir. Downloads program butonuyla tarayıcı, sıkıştırma programı vb. programları U3'ün web sitesinden indirebilirsiniz. Enable security butonuyla flash belleğe şifre verilebilir. Eject butonuyla bellek çıkartılabilir.

Şayet bilgisayarınız U3 programını tanımaz ise bilgisayarım menüsünden U3 simgesine tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz.
Peki normal usb belleği nasıl U3 olarak kullanbilirsiniz. Aşağıda açıklamalar mevcut.
U3 OLMAYAN FLASH DİSKLERE ONA BENZEYEN BİR PROGRAM KURUP U3 GİBİ KULLANMAK
California, Redwood Şehrinde bulunan U3 LLC veriler ve dosyaların yanı sıra yazılım programları, kişisel kullanıcı tercihleri ve bu tercihlerin yönetim araçları da dahil olmak üzere bir “kişisel çalışma alanı” olanağını sağlayan USB smart sürücülerin yapımı için yenilikçi bir platform geliştirmiştir. U3 destekli smart sürücüleri bir bilgisayarı hızlı, kolay ve güvenilir bir biçimde, tam anlamıyla kişiselleştirilmiş bir bilgisayar haline getirmektedir ve işlem bittiğinde şeffaf bir şekilde çıkış yapmaktadır. USB flash sürücü piyasa liderleri M-Systems ve SanDisk Corporation tarafından desteklenen U3, platformu için USB sürücüsü imalatçılarına lisans vermektedir. Daha fazla bilgi için www.u3.com adresini ziyaret edebilirsiniz.U3 platform desteğini taşıyan USB disk’lere “Akıllı USB Sürücü” deniyor ve üzerinde U3 logosu bulunuyor. U3 USB disklerin geleneksel USB disklerden farklı, ufacık bir U3 işletim sistemine sahip olması ve Windows’un “Başlat” menüsünü simüle ederek program yüklemenizi ve kaldırmanızı kontrol ediyor olması.
* Microsoft işletim sistemleri için tasarlanan U3 adındaki bir platform, programların ve verilen doğrudan USB disk üzerinden çalıştırılmasına izin veriyor.
* u3 özellliği bulunmayan flash bellek PortableApss’i kullanarak u3 ün sağladığı imkanlardan yararlanabilir.
* İstediğiniz her yazılımı U3 uyumlu USB disklere yükleyemiyorsunuz. Yazılımların, U3 platformu için modifiye edilmesi gerekiyor. U3.com sitesinden yükleyeceğiniz veya satın Bazı USB flash belleklerde U3 özelliği bulunuyor. Bu özellik, USB bellek üzerinden Windows 2000 ve üstü işletim sistemli herhangi bir bilgisayarda, çoğu ücretsiz olan ve Firefox’tan OpenOffice’e birçok programı çalıştırabilmenize olanak sağlıyor. Ancak bu özellik, yalnızca U3 özelliği olan USB belleklerle birlikte geliyor.
U3′ün yerine, ona çok benzeyen ve her dizinde (USB bellek, ağ klasörü ya da yerel bir klasörde) çalışabilen ücretsiz bir program olan PortableApps’ı kullanabilir ve herhangi bir USB bellek üzerinden program çalıştırabilirsiniz. PortableApps‘ı kurduktan sonra, yeni bir program ekleyebilir ya da var olan programları kaldırabilirsiniz. Programın ayrıca “Suite” denilen ve birçok gerekli programı içeren sürümleri de var. Standard sürüm 90 MB yer kaplarken, Lite sürümü sadece 30 MB yer kaplıyor. Bu sürümleri kurduğunuzda, birçok program kurulu olarak geliyor.Bu programı yanda verdiğim linkten rahatca indirebilirsin.indirdekten gerekli adımları ederek flash belleğimzi u3 olarak kullanabiliriz.Ayrıca dowland yaptığın sitede bu programın desteklediği diğer programları da bulup ücretsiz
indirebilirsiniz.
Ayrıca standart sürümü yüklediğinizde aşağıdaki programlar gelecektir.
Standart sürümün içinde olanlar
1.Ofis programları (world, exel.vs)
2.Firefox internet tarayıcısı
3.Virüs programı(ClamWİn)
4.Mesajlaşma programı (Gaim)
ama ben keşfedemedim.. gereksiz birşey
5.Ajanda (Sunbird)
6.Bu programda tam ayarlayamadım ama mail adresinize kolayca ulaşmanızı sağlıyor (Thunderbird)
BU PROGRAM KURULDUĞUNDA EKRANIN SAĞ TARAFINDA FLASH BELLEĞİ TAKDIĞIMIZDA AŞAĞIDAKİ GİBİ BİR EKRAN ÇIKACAKIR.BURADAN FLAH BELLEĞİMİZİ U3 GİBİ kullanabiliriz.

Salih İnan

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme