telefon kampana zil ışık devresi





Gürültülü ortamda çalışan bir arkadaşımın isteği üzerine bu devreyi tasarladım. O kadar gürültü vardı ki çalıştığı yerde kampana zil sesini dahi duymuyordu. İşte bu nedenle ışık yakmak istiyordu. Bu devre onun tam olarak isteğini karşıladı. Röle kontağına 220 volt ampül taktı ve artık telefon aramaların farkında. Röle kontaklarına 12 volt ile çalışan ışık seviyesi yüksek ledler de takılabilir. Bu devrenin röle kontaklarına bir zil bağlanarakta kampanalardan daha yüksek sesler elde edilebilir.  

Bu devre nasıl çalışıyor

C1 ve C2 kondansatörleri ters seri bağlanarak kutupsuz kondansatör elde edildi ve toplam c değeri 200 voltluk 2.35mf.dir. Böyle bir c1 c2 bağlantısıyla dc voltajda çalışmak için tasarlanmış mf elektrolitik kondansatörü artık ac voltaj altında kullanabildim. Telefon zili çalmaz iken devre akım çekmez ve telefon hattında 48 ile 52 volt aralığında dc voltaj vardır. C1 C2 kondansatörleri nedeniyle dc akım akmaz. Ancak ne zaman telefon aranırsa o zaman telefon hattındaki voltaj 80 ile 110 volt ac aralığında pulslı hale gelir ve artık c1 c2 kondansatörlerimiz akım geçirmeye başlayacaktır. Telefon her çaldığında röle çekip bırakır yani aradığınızda telefon açılmaz ise röle defalarca açıp kapatacaktır. Telefon açıldığında telefon hat voltajı 8-10 volt dc seviyelerine indiği için yine devremiz akım çekmez. D5 diyotunun görevi ise röle bobini çektiğinde oluşan ters emk'yı sönümlendirmektir. Böylelikle çevredeki radyo, tv, amfi gibi cihazlar bu ters emk olayından etkilenmez.

Çıkabilecek sorunlar

Eğer sabit telefon hattınız santralden uzak ise şemada belirttiğim 48 volt ile 52 volt aralığındaki hat voltajı daha düşük olabilir. Ve bunun sonucu olarak rölemiz çekmeyebilir. Bu durumda c1-c2 kondansatörleri yerine 10mf 100 volt takarak deneyebilirsiniz. Ve eğer röle kontağına 220 volt bir lamba bağlayacaksanız telefon hattı ile röle kontağı arasında mesafe olmasına ve iyi bir izolasyona özen gösterin. Aksi takdirde santrali yakarsınız. En iyisi 12 volt şerit led veya yüksek ışık veren ledler kullanmak.

Bu devrede bir yanlış mı var

İyi bir elektronikçi iseniz hemen devrenin köprü diyot çıkışında nasıl oluyor da 12 volt röle sorunsuz çalışıyor diye düşünebilirsiniz. Çünkü zil çaldığında ac giriş 80 ile 110 volt ac mertebesine çıkıyor. Yani basit bir hesapla oradaki voltajın nerelere çıktığını hesaplayabiliriz, 80 ile 110 volt ara değeri 95 volt üzerinden hesaplarsak:

95*1.41 = 133.95 volt dc. gibi yüksek bir tepe değeri görürüz. Eğer 110 volt geliyorsa bu değer daha da artacaktır. 

Ancak buradaki akım çok düşüktür ve röle bobini yaklaşık 30ma çektiği için voltaj bu yüksek değerlerden 12 volt civarlarına inmektedir. Yani rölemiz voltajdan kendisine zarar gelmeden voltajı bir zener diyot gibi istediği seviyeye indirebilmektedir.

1N4004 yerine 1N4003 1N4007 aralığı kullanılabilir. Devreyi yapacak arkadaşlara şimdiden kolay gelsin.


telefon kampana devresi için tıklayınız...

telefon çaldığında led yakma devresi için tıklayınız...

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme