davul fırın ısı ayarlayıcısı


Elektrikli fırın devre şeması ile ilgili yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz...
Davul fırınlar çoğu evde kullanılan pratik ısıtıcılardır. Ancak çok ani bir şekilde yiyecekleri ısıtmaları nedeniyle bazı yiyeceklerin pişirilmesinde pek tercih edilmezler. İşte bu problemin çözümü bu devreyle çok kolay. BT138/500 triyakı ile oluşturulan devrede triyak soğutucusu 1.5cm.*3 cm. olmalıdır. Triyak max. akımı 10 amperdir. Yinede bu triyak ile 1600watttan fazla yük çalıştırılmasını tavsiye etmiyorum. Zaten bir davul fırın en fazla 1600watt civarındadır. Daha yüksek güç tüketimi olan ısıtıcılar bu devre ile çalıştırılmak istenirse daha güçlü bir triyak kullanılmalıdır. Diyak olarak DB3 kullanılabilir. Devreyi bir kapı zili kutusuna monte ederek fırına saç vidası ile tutturabilirsiniz. Devre şeması ve uygulama fotoğrafları aşağıdadır.

Önemli not: devre insanlar için tehlikeli olan 220v. gerilimle çalışmaktadır. Soğutucu üzerindede 220v. gerilim bulunmaktadır. Elektrik-elektronik konusunda uzman değilseniz, ehil bir kişiye yaptırmanız tavsiye edilir. Ayrıca cihazınız mutlaka topraklı prize bağlı olmalıdır. Devreyi bir anahtar gibi düşünerek faz veya nötüre seri olarak bağlayabilirsiniz. Potansiyometre çevirme düğmesi plastik olmalıdır. Bu devre ile elektrikli sobalarda çalıştırılabilir. Aşağıda fırına monte edilmiş devre ve bağlantı şeması görülmektedir. Kolay gelsin.

Not: Bilgisayarınızdan ısıtıcı ısı ayarını, lamba parlaklığını veya bir motorun dönüş hızını ayarlamak istermisiniz...
Bu işi yapabilecek devreye ulaşmak için buraya tıklayınız...






Yorumlar

  1. Merhabalar şunu soracağım : yaptığınız devre halan çalışıyor mu ? triyak şoklama ile çalışan ısıtıcıların akımına dayanmaz diye düşünüyorum sizce bu doğru mu ?

    YanıtlaSil
  2. Evet çalışıyor. Şoklama ile çalışan ısıtıcılar konusunda bilgim yok.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme