elektronik devrelerde parazit gürültü azaltma 100nf kullanımı

100nf ile parazit gürültü


Bu gif animasyon durumu o kadar güzel anlatıyor ki, paylaşmasam olmazdı. Bir entegrenin besleme (+) (-) uçlarına kondansatör takılmadan ve takıldıktan sonra gürültünün azalması temsili osiloskop ekranında görülüyor. Kondansatör smd olduğunda ve gnd ground plane alanı oluşturulduğunda gürültü tamamen sıfırlanıyor. Devrede kullanılan her entegre chip mikrodenetleyici için 100nf kullanmak oldukça önemli. Tabi ki besleme devreniz kaliteli değil ise 100nf kondansatörde size bir fayda sağlamayacaktır. 

100nf kondansatörü 7805 LM1117 LM2575 gibi regülatör entegreleri içinde kullanmak önemli. Bu entegrelerinde voltaj giriş ve çıkış pinlerine en yakın noktalara da 100nf bağlanabilir.

Besleme devresi yanında diğer unsurları da başka bir yazıda daha ayrıntılı vermeyi düşünüyorum.

Farklı gürültü seviyelerinin azaltılması için aşağıdaki şekilde kondansatör bağlantısı da kullanılabilir. Toplam kapasite 330nf olsa da her kondansatör ayrı ayrı seviyelerde filtreleme yapar. Şema 5 volt besleme örnek gösterse de 3.3 volt yada 12 volt gibi devrelerde de kullanılabilir. Ayrıca bu bağlantıya 10mf tantal kondansatör ilave edilmesi faydalı olur.



Bu yazılar da ilginizi çekebilir:



Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme