usb hid osiloskop devresi pic18f2550

usb hid osiloskop devresi pic18f2550
Nihayet benimde bir osilaskobum oldu :) Daha önce burada anlattığım yöntemlerle düşük frekanslarda pc osilaskop programlarını kullanmıştım. Selami Gökkuş arkadaşımla beraber kurduğumuz bu devre ile 8mhz'ye kadar usb portundan çalışan bir osilaskop devresi yaptık. Proje tasarımcısının belirttiği bilgilere göre max114 entegresinin sisteme ilavesi ile 48mhz ölçüm yapılabileceğini ama denemek gerektiğini belirtiyor. Yinede osilaskobu olmayanlar için oldukça pratik ve ekonomik bir devre.

Giriş voltaj seviyesi en fazla 5 volt ancak girişe 10K bir direnç takılarak 50 volt ölçüm yapılabilir. Devreyi bilgisayarıma bağladığımda otomatik olarak donanım olarak algılandı ve sürücülerini yükledi. Ancak bu devrenin negatif bölgeyi ölçmediğini de belirteyim. Osilaskop devresi için gerekli bütün dosyaları (devre şeması, hex kodu, baskı devre çizimleri -expresspcb- arayüz programı, donanım sürücüleri) aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Visual basicte hazırlanmış arayüz programının kaynak kodlarıda var. İsterseniz düzenlemeler yapabilirsiniz. Projenin kaynak web sitesine buradan gidebilirsiniz.

usb hid osilaskop download

Altenatif link:

usb hid osilaskop download

devre şeması + vb.arayüz programı görselleri usb osiloskop devre şeması


usb osiloskop devresi programı
Örnek giriş koruma devresi:
pic18f2550 giriş port koruma devresi

Yorumlar

  1. seri zıt olarak 2 tane 5V zeneri bağlarsak girişe 5.7V-5.3V gibi korumaya geçmiş gibi olur. Böylece pc ye de zarar gelmez. hatta potansiyometre ile ayarlanarak 5V a da getirilebilir.

    YanıtlaSil
  2. ama o zaman sinyalin dalga şekli bozulmazmı acaba. birde dalga şekilleri testere üçgen kare hepsini ölçüyormu bu devre
    ahmet

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Ahmet. Keşke herkes sizin gibi adını yazsa, adsız görünmese. Dediğiniz gibi dalga şeklini bozabilir belki. Denemek lazım. Diğer sorunuza da şöyle cevap vereyim. Bildiğimiz osiloskoptan bir farkı yok. Dalga şekillerinin hepsini ekranda gösterir.

    YanıtlaSil
  4. Hocam öncelikle çok teşekkürler.. Fakat sormak istediğim bir nokta var bu devredeki rs232 J1 yazan kısım jumper mi yoksa gereksizmi? Amacı nedir yani..?
    ORHAN YILMAZ

    YanıtlaSil
  5. birde giriş direnci seri bağlanacak sanırım.?

    YanıtlaSil
  6. Devreyi seri port üzerinden çalıştırmak isterseniz bu rs232 J1 uçlarını kullanabilirsiniz. Jumper değil yani. Seri portu denemedim. Ama usb varken seri porta ne gerek var :) Direnç seri olmalı. Kolaygelsin.

    YanıtlaSil
  7. Şimdi aklıma geldi. Bilgi olsun. Direkt seri porta bağlanmıyor bu uçlar, Max232 seviye çevirici entegresi ile bilgisayara bağlanmalı.

    YanıtlaSil
  8. Sağolasın hocam yaparken onları ihmal ediyoruz ozaman. Sizede kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  9. Hocam bu devreyi denedim çalıştı fakat 12V swithmod adaptörün + ucunu değdirdim şaseye gerek kalmadan entegre gitti :(

    YanıtlaSil
  10. Hocam devreyi yaptım çalıştı fakat 12 V switch-mod adaptör ölçeyim dedim sadece + bağladm o an pic gitti :( Hayırlısı nasıl korunabilir zener iş görr mü acaba ? Tekrar yakmak istemiyorum 15 Tl falan yani :))

    YanıtlaSil
  11. Yazıda da belirttiğim gibi giriş seviyesi en fazla 5 volt. Birkaç arkadaşta yorumlarda çeşitli koruma yöntemlerini anlattılar. En iyisi ilk yorumda belirtildiği gibi seri zıt olarak 2 adet zener diyodu girişe bağlayın koruma yapacaktır. Yukarıdaki yazıya örnek çizimi ekledim. Kolaygelsin.

    YanıtlaSil
  12. Ama sanırım sadece lojik uygulamalarda işe yarar bu :) çünkü grafiğin neg. bölgesi görünmüyor :) Yapan arkadaşlara yada yapacaklara duyrulur..

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    İsmim Onur.
    Hocam ben bu devreyi yaptım Fakat 20Mhz Res elemanını kristal olarak algıladım. Sanırım bu benim tanımadığım bir eleman. Dolayısıyla devre çalışmadı. Pc görmedi yani. Bu eleman hakkında bana yardımcı olurmusunuz ?

    YanıtlaSil
  14. Aşağıdaki linkte kristal mevcut. Bağlantılarınızı kontrol edin...

    http://direnc.net/main/20mhz_kristal-10571-0-493.html

    YanıtlaSil
  15. hocam iyi günler arayüz programında değişiklikleri hangi program ile yapıyoruz?

    YanıtlaSil
  16. visual basic 6.0 ile düzenlenebilir.

    YanıtlaSil
  17. hocam winpic800 programını kullanarak "18F2550 USB HID CRC Oscilloscope.hex" dosyasını yüklemeyi denedik.entegre ayarlarını ilk geldiği gibi yaptık.yükleme işleminden sonra denediğimizde aygıt tanınmadı diyor bilgisayarımızda. ayarlarda mı bir sorunumuz var acaba hangi osilatör değerini hangi girişleri onaylayacağız yardımcı olabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  18. hocam pici programlamak için kullandığınız programı ve programın ekran görüntüsünü paylaşır mısınız?

    YanıtlaSil
  19. brenner programlayıcı ve usburn programı ile programlamıştım. brenner ile ilgili bilgiler:

    http://elektroinfo.blogspot.com/2010/03/brenner8-9-usb-programlayici-arayuz.html

    winpic800 ile hiç pic18f2550 programlama yapmadım.

    YanıtlaSil
  20. PIC18F2550 USB HID Oscilloscope negatif bölgeyi göremiyoruz. Negatif bölgeyi görmek için MPLAB da düzenleme yapmak istiyoruz. Bunu nasıl yapabilriz. Ayrıca içerisine baktığımzda
    #include <18F2550.h>
    #include
    #include
    #include bunları bizden istiyor nette araştırdık kütüphaneleri yüklüyoruz ama tanımıyor ne yapabiliriz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme