Anakart onarımı bakımı nasıl yapılır

anakart tamiri onarımı bakımı

Anakartlar bir bilgisayarın kalbi gibidir. Bütün donanımlar çalışabilmek için ana karta muhtaçtırlar ve anakart üzerine ya direk olarak takılırlar yada kablolarla anakarta bağlanırlar. Doğal olarak en fazla arıza yapan bilgisayar donanımı olarakta anakart önde gelmektedir. Bütün donanımların yükünü taşıyan anakart aynı zamanda CPU, RAM, özel besleme devreleri, slotlar, giriş çıkış konnektörleri, on-board ses, ekran kartları vb. gibi birimleride bünyesinde barındırır.
Anakart tamiri oldukça karmaşık ve onarım sırasında dikkat isteyen bir uygulamadır. Onarım için çeşitli aparatların yanısıra, ilave elektronik kartlar kullanılmaktadır. Belli test point noktalarında ölçü aletiyle ölçümler yapılmakta ve arızalı parçaların tespiti sağlanmaktadır. Ana kart tamiri konusunda eğitim almadan ve gerekli teçhizat, aparat ve dokümanları sağlamadan yapılacak onarım işlerinde hatalar yapılabilir.


Çizgi elektronik söğüt gölgesi portalında ana kart onarımı konusunda yayınlanmış çok faydalı bir sayfa mevcut. Onarım uygulamasının nasıl başladığı ve devam ettiği ayrıntılı bir şekilde anlatılmış. Aşağıda uygulamanın ana başlıklarını görebilirsiniz.


L2 muayeneleri (pretest)


Seri/paralel ve (varsa) ses girişlerine test amaçlı, ilgili cihazların sinyallerini gönderebilecek ve alabilecek kartlar takılıyor.


PCI yuvasına bu Port80 kartı takılarak çeşitli kontroller yapılıyor.


L1 muayeneleri (onarımın uygulamaya konulması)


Özel onarım istasyonu ile malzeme sökme lehimleme


Alpha nr215 flux (bu özel sıvı ile lehim sadece metal parçalara tutmaktadır.)


SMD malzemeleri tutmak için özel aparatlar ve lehim söküm-lehimleme için pota


Anakart devre şemaları ile arıza takibi


Ve L1 seviyesi için en fazla arıza veren parçaların resimli anlatımı. Tabi bu anlatılanlar asus marka bir anakart için geçerli. Ancak bu yazının amacıda sadece bir fikir vermek, yol göstermek.


Anakart onarımının aşamalı olarak anlatıldığı web sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Aşağıdada Monitor yongasının değişimi, Voltaj regülatörünün değişimi ve PCI yuvasının değişiminin anlatıldığı videoları izleyebilirsiniz. Web sitesinin mhtml dosyasını buradan indirebilirsiniz. (1.41mb)

Monitor yongasının değişimi


1 from dnaci on Vimeo.


Voltaj regülatörünün değişimi


2 from dnaci on Vimeo.

PCI yuvasının değişimi (lehim potası ile)


PCI yuvasının değişimi from dnaci on Vimeo.

Yorumlar

  1. Anakartı kuzenim değişirken yanlışlıkla yere düşürmüştü kuzenim ve malesef bir daha çalışmadı, keşke burayı daha önce görseydim yinedet teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. güzel ama alet edavat falan herkezin yapabileceği bir iş değil paylaşımınızdan dolayı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. tşkler nerden indirebilirim acaba

    YanıtlaSil
  4. Sanırım yapılan işlemlere nasıl bakabileceğinizi soruyorsunuz. İlk videonun üstünde web sayfasının linki mevcut. Dilerseniz sayfanın mhtml dosyasını da ilk video üstündeki yazıdan indirebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Bence bu videoyu kaldırmak gerekir.Çünkü artık teknoloji diye bişey var.BGA makinesi var.Yeni videolar eklemek gerekir.

    YanıtlaSil
  6. Emeğinize sağlık,videoların devamını bekliyorum/bekliyoruz.Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  7. Merhaba pc anakartinda kondisator patladı deyisdim ama calismadi. cpu giden kabloyu çıkarınca power calisiyor ve kuzey köprüsü baya isinoyo sizce ne yapa bilirim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme