hat trafoları


Müzik ve ses yayın yapılan binalarda (okul, hastane, mağazalar, lokantalar vb.) veya açık mekanlarda ses amplifikatör sistemini korumak ve sinyal seviyesini dengede tutmak için kullanılan trafolardır.
Bir amplifikatör çıkışını doğrudan hoparlörlere vermek yerine bir hat trafosu kullanılarak ses sistemi çalıştırılmalıdır. Ses sistemindeki her hoparlörün önüne bir hat trafosu bağlanmalıdır. Böylelikle hem amplifikatör hem de hoparlörler korunmuş olur. Ses kalitesi de yükseltilir.
Kullanılan hoparlör gücüne göre hat trafosu seçilmelidir. Aşağıda hat trafosu resimleri ve hat trafosu hakkında teknik bilgiler içeren bir çizim mevcuttur. Bu çizimdeki trafo ile 60 wattlık bir hoparlör sürülebilir. Bu trafo 10 wattlık trafo nüvesi ile sarılmıştır. Boyutları 5x4x2 cm.dir. Yani 2x12 volt 10 wattlık bir voltaj düşürme trafosu ile aynı boyuttadır.

Transformatörler hakkında ayrıntılı bilgiyemi ihtiyacınız var. O zaman buraya tıklayınız...

İstenen ses seviyesine göre primer çıkışı seçilmelidir. 60 ohm en düşük ses seviyesi 15 ohm en yüksek ses seviyesini sağlar. Çıkış direnci 0.5 ohm civarındadır. Buraya da hoparlör bağlanmalıdır.

Burada anlatılan bilgiler sadece binalarda ve basit seslendirme sistemlerinde kullanılır. Profesyonel konser sistemlerinde hat trafoları kullanılmaz. Çok yüksek güçlü hoparlörler direkt olarak yüksek güçlü ampilifikatörlere bağlanırlar.

Yorumlar

  1. 30 cm jbl subwooferi hat trafosu ile çalıştırabilirmiyim hocam. ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme